NVC24 Oscar Back © Foppe Schut  lowres S236110

Nederlands Vioolconcours

Het Nederlands Vioolconcours vindt jaarlijks plaats in januari in Utrecht. De vier ‘klassieke’ Prijzen, het Open Podium, de Showcase en het Violenorkest vinden plaats in de even jaren. In 2025 en 2027 vindt de Jonge Makers Prijs van het NVC plaats.
De Nacht van de Viool maakt elk jaar een onlosmakelijk onderdeel uit van het programma.

Meedoen met het Nederlands Vioolconcours 2025: Jonge Makers Prijs
De volgende editie van de Jonge Makers Prijs is in december 2024 en januari 2025.
In 2025 vieren we alvast de 30ste editie van het NVC. Daarom mogen eenmalig alle strijkers die andere dan klassieke genres spelen aan de Jonge Makers meedoen.
De inschrijving is geopend van 1 september t/m 31 oktober 2024.
Neem gerust contact op met post@vioolconcoursen.nl als je vragen hebt.

De deelnemersvoorwaarden en de juryreglementen zetten we in april 2024 op onze website. Het inschrijfgeld voor de Jonge Makers Prijs is € 50, -. 

Meedoen aan het Nederlands Vioolconcours 2026
De volgende editie van de ‘klassieke’ concoursen is in januari 2026. Het Nederlands Vioolconcours vindt plaats van 10 t/m 31 januari 2026 in Utrecht. De inschrijving van de Oskar Back, Davina van Wely en Iordens Prijzen, de Showcase, het Open Podium en het Violenorkest is geopend van 1 september t/m 31 oktober 2025.
Neem gerust contact op met post@vioolconcoursen.nl als je vragen hebt.

De repertoirelijsten, het programma, de deelnemersvoorwaarden en de juryreglementen zetten we op 1 maart 2025 op onze website. Vanaf 1 mei 2025 (o.v.b.) staan de partijen en partituren van de nieuwe composities die de deelnemers in de voorrondes zullen spelen op onze website. 

Het inschrijfgeld voor de concoursen is € 50, -. 
Deelnemen aan de Showcase en het Open Podium kost € 20, -. 

NVC24 Oscar Back © Foppe Schut  lowres S236027

Oskar Back Prijs

De Oskar Back Prijs is voor toptalent: violisten tot en met 26 jaar die op het hoogste niveau willen uitvoeren. Deelnemers worden gemotiveerd topprestaties te leveren en door te stromen naar een vervolgstudie in het buitenland of deelname aan internationale concoursen. Daarnaast krijgen laureaten de kans laureatenconcerten te geven, mee te doen aan activiteiten ter promotie van viooltalent en aan het programma Talentsupport.

NVC24 Jonge Makers © Foppe Schut  lowres S233722

De Jonge Makers Prijs

De Jonge Makers Prijs is met name bedoeld voor violisten en hun ensembles die andere dan klassieke genres spelen. Inschrijving staat open voor ensembles waarin een violist de leidende rol heeft en voor solo violisten. Violisten mogen hun ensemble inschrijven waarbij het maximumaantal musici 6 is. De violist is de ensembleleider. De gemiddelde leeftijd van het ensemble is niet hoger dan 30 jaar. De violist is niet ouder dan 26 jaar. 

NVC24 Wely Finale © Foppe Schut  pers S234378

Davina van Wely Prijs

De Davina van Wely Prijs is voor getalenteerde violisten van 14 tot en met 17 jaar die erover denken een vioolstudie te gaan doen of al deelnemen aan de vooropleiding van de vakopleidingen. De deelnemers kunnen ervaring opdoen met optreden en het meedoen aan een concours. Daarnaast krijgen violisten de kans deel te nemen aan activiteiten, zoals workshops en masterclasses, en op te treden op de laureatenconcerten.

NVC24 Iordens A © Foppe Schut  lowres S232827

Iordens A en B Prijzen

De Iordens A en B Prijzen zijn voor jonge violisten van respectievelijk 10 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 14 jaar om plezier in het vioolspelen te stimuleren en zich te ontwikkelen. Deelnemers krijgen een certificaat van deelname uitgereikt.

NVC24 showcase © Foppe Schut  lowres S230436

Showcase

De Showcase is voor violisten van 6 tot en met 17 jaar die zich willen presenteren aan het publiek en een panel van deskundigen. Viooltalenten spelen een zelf gekozen programma van maximaal 8 minuten. Zij gaan na hun optreden samen met de andere deelnemers in gesprek met (leden van) het panel en kunnen feedback krijgen op hun optreden. Ook krijgen de violisten een certificaat van deelname uitgereikt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om mee te spelen met het Violenorkest.

NVC24 open podium  HR  © Foppe Schut  S230987

Open Podium

Het Open Podium is speciaal voor deelnemers, die nog niet zo ver zijn dat ze willen deelnemen aan de Iordens Prijs of de Showcase. Door je in te schrijven voor het laagdrempelige Open Podium kan je toch meedoen. En voor viooldocenten is het een goede gelegenheid om meer leerlingen mee te nemen. Zo wordt het een echte dag uit voor de hele vioolklas. Het NVC zorgt voor een pianist, waardoor het nog makkelijker wordt om mee te doen.

Violenorkest

Alle deelnemers aan het Davina van Wely, Iordens A, Iordens B, de Showcase en het Open Podium zijn automatisch ingeschreven voor deelname aan het Violenorkest. Dit orkest repeteert onder leiding van een dirigent in TivoliVredenburg en zal die middag optreden. Dit bijzondere lunchconcert is vrij toegankelijk.

Heb je vragen?

Heb je vragen, stuur dan een mailtje naar post@vioolconcoursen.nl 

Terugblik NVC 2024

Op ons YouTube kanaal vind je videos van alle onderdelen van het Nederlands Vioolconcours 2022. Kijk dus de voorrondes, halve finales én finales terug, je kunt zelfs per deelnemer de optredens terugvinden. Je kunt ook de videoportretten van de finalisten van de Davina van Wely en Oskar Back Prijs bekijken, en nog veel meer!

Partners van het Nederlands Vioolconcours

Fonds voor cultuur participatie

Fonds voor Cultuurparticipatie

FPK LOGO WEB XL

Fonds Podiumkunsten

Logo provincie utrecht

Provincie Utrecht

Prins Bernhard Cultuurfonds RGB logo

Prins Bernhard Cultuurfonds

SEC St Educatie en Cultuur

Stichting Educatie en Cultuur

Stichting Dioraphte

KF Heinfonds

Zebawas

Zabawas

Logo Bunschoten Fonds RGB

Het Bunschoten fonds

Feneter van vlissingen

Fentener van Vlissingen Fonds

Elise Mathilde Fonds

JCP Stichting

Hendrik Muller Vaderlandsch Fond