Tickets Vioolconcours

8 - 29 januari 2022

Violisten en muziekliefhebbers uit alle windstreken verzamelen zich in januari 2022 in Utrecht voor het Nederlands Vioolconcours. Drie weken boordevol concerten, competitie en inspiratie. Kandidaten in vier leeftijdscategorieën strijden om de vele prijzen. Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de vele concoursen. Het NVC sluit af met de grote finale van de Oskar Back Prijs in de Grote Zaal van TivoliVredenburg met het Residentie Orkest, o.l.v. Bas Wiegers.

20+ concerten

Divers programma met voorrondes, (halve) finales én de Nacht van de Viool

drie weken

Drie weken lang staat Utrecht in het teken van de viool.

concours en festival

Kandidaten in vier leeftijdscategorien strijden om de vele prijzen.

TICKETS

Oskar Back Prijs - Voorrondes
13 en 14 januari 2022

Locatie: ConcertLab/ Gasthuis Leeuwenbergh
Tijd: aanvang 10.00

Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Deelnemers Oskar Back Prijs
Programma: Nederlandse violisten van 18 tot 26 jaar die meedingen naar de Oskar Back Prijs spelen een programma van 30 minuten waaronder een nieuwe compositie die Martijn Padding speciaal voor het Nederlands Vioolconcours 2022 schreef.

Tijdens de voorrondes van de Oskar Back Prijs van het Nederlands Vioolconcours 2022 kan je twee dagen lang luisteren naar de beste Nederlandse vioolstudenten tussen de 18 en 26 jaar. Waar de een juist uitblinkt in virtuositeit in voordrachtstukken van Wieniawski, Paganini en Bazzini, overtuigt de ander misschien juist meer in de vioolsonates van Mozart of de Fantasiestücke van Schumann. En wie heeft de mooiste interpretatie van Suddenly Wobbly, het stuk dat Martijn Padding speciaal voor het concours heeft geschreven? De acht beste violisten gaan door naar de halve finale.

Oskar Back Prijs- Halve finale
22 januari 2022

Locatie: TivoliVredenburg – Hertz
Tijd: aanvang 14.00
Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Halvefinalisten Oskar Back Prijs
Programma: De acht halvefinalisten van de Oskar Back Prijs spelen een programma van 30 minuten. Bijzonder onderdeel is de Performance waarin de jonge professionals worden uitgedaagd om samen te werken met andere kunstdisciplines en ze gebruik mogen maken van licht, video en geluid. 


De halve finale van de Oskar Back Prijs is veeleisend, spannend en origineel. De violisten moeten zo goed en mooi mogelijk Bach spelen en een sonate van Debussy of Ravel en daarnaast geeft iedere kandidaat ook een speciaal voor het concours ontwikkelde Performance, gebaseerd op muziek die is geschreven na 1945 op een ander continent dan Europa. De jonge professionals worden uitgedaagd om samen te werken met andere kunstdisciplines en ze mogen gebruik maken van licht, video en geluid met als achterliggende gedachte: hoe kan je het gekozen repertoire zó presenteren dat het publiek de muziek beter begrijpt? Een spannende opdracht die nieuwsgierig maakt. Wie maakt de beste Performance en wie mogen er door naar de finale?

Oskar Back Prijs - Finale
29 januari 2022

Locatie: TivoliVredenburg – Grote Zaal
Tijd: aanvang 20.00

Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: 
Finalisten in de categorie Oskar Back, Residentie Orkest, Bas Wiegers, dirigent en Jet Berkhout, presentatie
Programma: De drie finalisten van de Oskar Back Prijs soleren met het Residentie Orkest onder leiding van Bas Wiegers in het vioolconcert van Berg of Korngold. Nieuw dit jaar is de uitdaging om een Rondo van Mozart met orkest te spelen zónder dirigent.

De finale van de Oskar Back Prijs voor violisten van 18 tot en met 26 jaar is de climax van het Nederlands Vioolconcours 2022. Drie finalisten soleren met het Residentie Orkest onder leiding van Bas Wiegers in het vioolconcert van Berg of Korngold. Nieuw dit jaar is de uitdaging om een Rondo van Mozart met orkest te spelen zónder dirigent. Gaat dat eigenlijk vanzelf als je de solopartij subliem kan spelen, of zijn er aparte vaardigheden nodig om het orkest mee te krijgen? In de week voorafgaand aan de finale krijgen de violisten daarvoor speciale instructies van Bas Wiegers en de aanvoerders van het Residentie Orkest. Kom naar de Grote Zaal van TivoliVredenburg en luister naar het beste viooltalent van Nederland. Wie wordt de opvolger van Coraline Groen, de winnaar van 2020?

Finale Jonge Makers Prijs
28 januari 2022

Locatie: TivoliVredenburg, Cloud Nine 
Tijd: aanvang 19.00
Tickets: vanaf €18,-

Uitvoerenden: Ragazzi, Teddy Sicking Quartet, Valentine Blangé
Programma: Finale Jonge Makers Prijs

Dit jaar organiseert het Nederlands Vioolconcours voor het eerst de Jonge Makers Prijs, bedoeld voor violisten die andere genres dan klassieke muziek spelen. Of het nu om soloviool gaat of om een violist met een eigen band; creativiteit, improvisatie en eigen composities zullen een belangrijke rol spelen. Improviserend violist en gastcurator Tim Kliphuis zit in de jury samen met Yassine Boussaid, directeur van theater De Meervaart, en drie violisten die zelf ook zullen optreden tijdens de Nacht van de Viool 2023: Frankie Gavin, Annbjørg Lien en Merel Vercammen. De jury heeft op basis van een voorselectie eind december bekend gemaakt welke drie violisten in de finale zitten. Wie is het creatiefst en wie geeft de beste performance?

Davina van Wely Prijs - Voorrondes
8 en 9 januari 2022

Locatie: ConcertLab/ Gasthuis Leeuwenbergh
Tijd: aanvang 10.30

Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Deelnemers Davina van Wely Prijs
Programma: Deelnemers aan de Davina van Wely Prijs spelen een programma van 25 minuten, waaronder een nieuwe compositie die Joey Roukens speciaal voor het Nederlands Vioolconcours 2022 schreef.

Het Nederlands Vioolconcours 2022 begint met de voorrondes van de Davina van Wely Prijs voor getalenteerde violisten van 14 tot en met 17 jaar. Wie speelt Weinberg en Sibelius het mooist, wie bedenkt de leukste cadens voor het Rondo van Mozart en wie heeft de beste interpretatie van Riffs, het funky stuk dat Joey Roukens speciaal voor het concours heeft geschreven? De jury mag maximaal acht kandidaten selecteren voor de halve finale. Zit jouw favoriet erbij?

Davina van Wely Prijs - Halve finale
15 januari 2022

Locatie: TivoliVredenburg - Hertz
Tijd: aanvang 10.00

Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Halvefinalisten Davina van Wely Prijs Mike Fentross, theorbe en Krijn Koetsveld, Monteverdi-orgel
Programma: De acht halvefinalisten van de Davina van Wely Prijs spelen een programma van 25 minuten. Bijzonder is de sonate van Heinrich Ignaz Franz Biber waarin ze worden begeleid door Mike Fentross (theorbe) en Krijn Koetsveld (Monteverdi-orgel).

In de halve finale van de Davina van Wely Prijs laten de kandidaten niet alleen horen hoe goed ze hun instrument beheersen en hoe mooi ze kunnen spelen, ze tonen ook hun veelzijdigheid en originaliteit. In de sonate van Biber spelen ze misschien wel voor het eerst samen met theorbe en orgel. Daarnaast stellen ze zelf een programma samen met romantische en moderne stukken voor viool solo en voor viool en piano. Wie heeft het leukste programma bedacht en welke drie violisten gaan door naar de finale? 

14 januari
         tickets

Davina van Wely Prijs - Finale
29 januari 2022

Locatie: TivoliVredenburg – Hertz
Tijd: aanvang 14.00

Tickets vanaf €18,-

Uitvoerenden: Finalisten in de categorie Davina van Wely, Nederlands Jeugd Strijkorkest en Carel den Hertog, dirigent
Programma: Finalisten van de Davina van Wely Prijs spelen het indrukwekkende Concertino van Weinberg. Ze worden begeleid door het Nederlands Jeugd Strijkorkest onder leiding van Carel den Hertog. Na het optreden van Violenorkest in de KF Hein Foyer worden de prijswinnaars bekendgemaakt

Drie talentvolle violisten van 14 tot en met 17 jaar strijden om de eerste prijs. Tijdens de voorrondes stond het eerste deel van Weinbergs indrukwekkende Concertino op het programma in de versie voor viool en piano. Vanmiddag mogen de finalisten het volledige werk spelen en worden ze begeleid door het Nederlands Jeugd Strijkorkest onder leiding van Carel den Hertog. Hoe klinkt jouw favoriete kandidaat samen met orkest en ben je het eens met de uitslag van de jury?

Iordens B Prijs - Voorrondes
16 januari 2022

Locatie: ConcertLab/ Gasthuis Leeuwenbergh
Tijd: aanvang 10.00 
Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Deelnemers Iordens B Prijs 
Programma: Nederlandse violisten van 13 en 14 jaar die meedoen aan de Iordens B Prijs spelen een programma van 15 minuten waaronder een nieuwe compositie die Morris Kliphuis speciaal voor het Nederlands Vioolconcours 2022 schreef.

Het weekend van 15 en 16 januari staat in het teken van het jongste viooltalent van Nederland met de voorrondes van de Iordens A en Iordens B Prijs, de Showcase en het Open Podium. Violisten van 13 en 14 jaar die graag een prijs willen winnen doen mee aan de voorrondes van de Iordens B Prijs. Ze spelen een zelfbedacht programma van maximaal tien minuten voor viool solo en/of voor viool en piano en daarnaast hebben ze ook een nieuwe compositie ingestudeerd die speciaal voor het concours is geschreven: Car Chase Music van Morris Kliphuis. Ritmische muziek die doet denken aan ‘een wilde, speelse achtervolging’. Extra uitdaging: de deelnemers moeten zelf een cadens schrijven of improviseren.

Iordens A Prijs - Voorrondes
15 januari 2022

Locatie: ConcertLab/ Gasthuis Leeuwenbergh 
Tijd: aanvang 10.00
Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Deelnemers Iordens A Prijs 
Programma: Nederlandse violisten van 10 tot en met 12 jaar die meedoen aan de Iordens A Prijs spelen een programma van 15 minuten waaronder een nieuwe compositie die Anthony Fiumara speciaal voor het Nederlands Vioolconcours 2022 schreef.

Het weekend van 15 en 16 januari staat in het teken van het jongste viooltalent van Nederland met de voorrondes van de Iordens A en Iordens B Prijs, de Showcase en het Open Podium. Violisten van 10 tot en met 12 jaar die graag een prijs willen winnen doen mee aan de voorrondes van de Iordens A Prijs. Ze spelen een zelfbedacht programma van maximaal tien minuten voor viool solo en/of voor viool en piano en daarnaast hebben ze ook een nieuwe compositie ingestudeerd die speciaal voor het concours is geschreven: Unsingable van Anthony Fiumara. ‘Een lied dat in je oren blijft hangen, maar waarvan de melodie niet na te zingen is’.

Iordens A en Iordens B Prijs - Finale
23 januari 2022

Locatie: TivoliVredenburg – Hertz
Tijd: aanvang Iordens A 12.15
         aanvang Iordens B 14.45

Gratis, wel ticket nodig

Uitvoerenden: Finalisten Iordens A en Iordens B Prijs
Programma: De finalisten van de Iordens A en Iordens B Prijs spelen in de finale een zelfgekozen programma van 10 minuten voor het publiek en de jury. 

Vandaag strijden de jongste finalisten van het Nederlands Vioolconcours 2022 om de eer: maximaal drie violisten van 10 tot en met 12 jaar om de Iordens A Prijs en maximaal drie finalisten van 13 en 14 jaar om de Iordens B Prijs. Misschien wint jouw favoriete violist wel een prijs? De deelnemers spelen een zelf bedacht programma van maximaal tien minuten. De ontlading van het spannende concours vindt over een paar dagen plaats als alle deelnemers van de Iordens Prijs, het Open Podium, de Showcase en de Davina van Wely Prijs samenspelen in het Violenorkest op 29 januari.

Showcase
15 en 16 januari 2022

Locatie: De Utrechtse MuziekSchool - Marnixzaal
Tijd: aanvang 10.00
Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Deelnemers aan de Showcase
Programma: Violisten vanaf 6 jaar presenteren zich aan het publiek en een panel van deskundigen. Ze spelen een zelfgekozen programma van maximaal 8 minuten. 

Het Nederlands Vioolconcours biedt ook een podium voor violisten van 6 tot en met 17 jaar die het leuk vinden om voor publiek te spelen maar die liever (nog) niet meedoen aan een écht concours. De deelnemers spelen een zelfgekozen programma van maximaal acht minuten. Het publiek bestaat niet alleen uit vrienden, familie en fans, er zit ook een panel van deskundigen in de zaal. Na het optreden krijgen alle deelnemers een certificaat en wie dat wil kan feedback krijgen van het panel. 

Open Podium
Verplaatst naar 24 april 2022

Locatie: De Utrechtse MuziekSchool - Torenzaal
Tijd: aanvang 14.45
Helaas is er geen publiek toegestaan

Uitvoerenden: Deelnemers aan het Open Podium
Programma: Violisten vanaf 6 jaar presenteren zich aan het publiek in een zelfgekozen programma. 

Het weekend van 15 en 16 januari staat in het teken van het jongste viooltalent van Nederland met de voorrondes van de Iordens A en Iordens B Prijs, de Showcase en het Open Podium. Het laagdrempelige Open Podium is speciaal voor deelnemers van 6 tot en met 17 jaar die nog niet zo ver zijn dat ze willen deelnemen aan de Iordens Prijs of de Showcase. De deelnemers spelen puur voor het plezier een programma van maximaal 5 minuten, eventueel samen met een pianist. 

Violenorkest
Verplaatst naar 24 april 2022

Locatie: TivoliVredenburg - KF Hein Foyer
Tijd: aanvang 16.00
Gratis, wel ticket nodig

Uitvoerenden: Deelnemers aan het Nederlands Vioolconcours en Tim Kliphuis. 
Programma: Alle jonge deelnemers van het Nederlands Vioolconcours 2022 zijn nog één keer te horen en te zien tijdens de feestelijke slotdag. Het Violenorkest speelt onder leiding van Tim Kliphuis tijdens het juryberaad van de Davina van Wely Prijs. 

Alle jonge deelnemers van het Nederlands Vioolconcours 2022 zijn nog één keer te horen en te zien tijdens de feestelijke slotdag. Alle deelnemers van de Davina van Wely Prijs, Iordens A, Iordens B, de Showcase en het Open Podium spelen samen in het Violenorkest. Dit orkest repeteert onder leiding van Tim Kliphuis op zaterdagochtend 29 januari en zal die middag optreden tijdens het juryberaad van de Davina van Wely Prijs. Tim Kliphuis schrijft speciaal voor dit orkest een nieuwe compositie.

Nacht van de Viool
VERPLAATS naar vrijdag 27 januari 2023

Locatie: TivoliVredenburg, diverse zalen
Tijd: aanvang 19.00
Meer informatie volgt

Belangrijke mededeling: Vanwege de corona-maatregelen is het niet nogelijk om de Nacht van de Viool op vrijdag 28 januari 2022 te organiseren. Het festival wordt daarom een jaar uitgesteld. Het programma proberen we zo veel mogelijk te handhaven. Meer informatie volgt.

Uitvoerenden (o.v.b.): O.a. Isabelle van Keulen, Frankie Gavin, Annbjørg Lien, Tim Kliphuis, Abderrahim Semlali, Lenneke van Staalen, Moniek de Leeuw, Anan al-Kadamani, Merel Vercammen, Yannick Hiwat, Pablo Rodriguez, Shauntell Baumgard, en vele anderen
Programma: Op zes podia in TivoliVredenburg staat de veelzijdigheid van de viool centraal.

De Nacht van de Viool is het eerste festival in Nederland waarin de veelzijdigheid van de viool centraal staat. Op zes podia in TivoliVredenburg zullen verschillende muzikale genres klinken, veelal uitgevoerd door Nederlandse violisten. Improviserend violist Tim Kliphuis is gastcurator. Hij heeft een diverse groep violisten uitgenodigd waarbij zoveel mogelijk stijlen aan bod komen, van Arabische maqam en Indiase raga tot jazz en ragtime. De viool zal bij iedere violist en bij iedere stijl weer heel anders klinken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Op het Paganini Podium gaan vier laureaten van eerdere edities van het Nederlands Vioolconcours een ‘Paganini battle’ aan. Daarnaast spelen vier kersverse winnaars van de ‘Prijs beste uitvoering van het nieuwe werk’ de opdrachtcomposities van Morris Kliphuis, Anthony Fiumara, Joey Roukens en Martijn Padding. Tijdens de Nacht van de Viool vindt ook de finale plaats van de Jonge Makers Prijs, een nieuwe prijs voor creatieve violisten die alles mogen spelen behalve klassieke vioolmuziek. Tot slot klinkt een gezamenlijke jamsessie onder leiding van Tim Kliphuis.