Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je een vraag? Kijk dan eerst of je hieronder een antwoord kan vinden. Zo niet, stuur dan een e-mailtje naar post@vioolconcoursen.nl.

Hoe kan ik me inschrijven?

Je kan je inschrijven via dit formulier. Onze database snapt nog niet dat meerdere mensen hetzelfde emailadres zouden kunnen gebruiken (denk aan broertjes en zusjes). Het valt daarom aan te bevelen per persoon een uniek email adres te gebruiken bij de inschrijving.
Je moet alle gevraagde documenten in een keer uploaden. Selecteer de juiste documenten door de ctrl-knop ingedrukt te houden en klik vervolgens op “choose files”. Als alle documenten zijn geüpload, zie je achter de knop “choose files” het aantal files staan dat je gaat uploaden.
Lukt het niet, neem dan even contact op met post@vioolconcoursen.nl.

Waarvoor wordt mijn YouTube filmpje gebruikt?

Deelnemers aan de Davina van Wely en Oskar Back Prijs wordt gevraagd om een YouTube filmpje op te nemen. Deze mag max. 2 minuten duren en uiterlijk 1 november worden ingeleverd. Als je in de halve finale komt, dan wordt het filmpje vlak voor je optreden aan het publiek vertoont. Dus vertel wie je bent en misschien wat je zo leuk vindt aan vioolspelen en meedoen met het concours, en natuurlijk kun je je programma voor de halve finale toelichten. Oskar Back deelnemers kunnen wat vertellen over hun Performance.

En mocht je in december erachter komen dat je het toch anders wil aanpakken, geen nood, dan maak je gewoon een nieuw filmpje. Doe dat wel even in overleg met de organisatie van het concours.
Overigens worden de filmpjes door ons niet verspreid via social media.
Belangrijk: zorg dat je filmpje niet met een wachtwoord is beveiligd, anders kunnen we er niet bij.

Hoe wordt verder omgegaan met beeldmateriaal?

Wij maken gebruik van professionele fotografen en cameramensen, die hun werk bijna ‘onzichtbaar’ doen. Om de optredens van de kandidaten niet te storen is het verboden om tijdens de voorrondes en (halve) finales zelf video-opnamen te maken of te fotograferen. Flitsen is natuurlijk helemaal niet de bedoeling!
Alle voorrondes, halve finales en finales van Iordens, Davina van Wely en Oskar Back worden live gestreamd. Deelnemers krijgen deze video-opnames na afloop toegestuurd.
Het Nederlandse Vioolconcours wil graag laten zien hoe spannend en leuk het concours is. Daarom maken we tijdens alle evenementen, waaronder ook de voorrondes en de (halve) finales foto’s, (korte) video-opnames en opnames voor radio- en/of tv. Hiervoor zijn geen honoraria beschikbaar. Deze beelden worden gebruikt voor promotie van het NVC en o.a. geplaatst op onze verschillende (social media) kanalen. De deelnemers verklaren zich akkoord bij inschrijving met de publicatie van foto’s en video’s door het Nederlands Vioolconcours. (Kijk hier voor de Toelatingseisen/Voorwaarde tot deelname)

Hoe lang mag mijn optreden in de Showcase en Open Podium duren?

Je programma op de Showcase mag maximaal 8 minuten duren. 
Na elk blokje van 5 of 6 deelnemers kun je de leden van het Showcase panel en elkaar vertellen hoe het ging. Als je dat wil zullen de leden van het panel je vertellen wat zij zo mooi aan je optreden vonden en je ook advies en tips geven om nog beter viool te leren spelen.
Deelnemers aan het Open Podium spelen een programma van maximaal 5 minuten. Voordat het Open Podium echt begint krijgen alle deelnemers de gelegenheid om ca. 10 minuten op het podium in te spelen.

Is deelname aan het Violenorkest verplicht?

Ja, we rekenen erop dat alle deelnemers aan de het Open Podium, de Showcase, Iordens A en B, en Davina van Wely meedoen. Uiteraard geldt dit niet voor de finalisten van Davina van Wely.
Alleen als je zwaarwegende redenen hebt om niet mee te doen, neem dan even contact op met post@vioolconcoursen.nl.

Wat wordt er van mij verwacht bij de Performance?

De Performance is een uitnodiging om je fantasie helemaal de vrije loop te laten. Natuurlijk begin je altijd bij jezelf. Wat vind jij mooi, waar geniet jij van, wat wil jij andere mensen laten zien? Misschien hou je erg van dans, gedichten, schilderijen, cabaret, theater of verhalen vertellen, dat kan allemaal, maar je kan natuurlijk ook een heel abstracte Performance maken met prachtige muziek, spannend licht en misschien abstracte filmbeelden.

Gaan de Performance coaches een Performance voor mij maken?

De Performance coaches gaan geen Performance voor jou maken, maar ze gaan je wel helpen om jouw ideeën professioneel uit te werken. Je kan ze bijvoorbeeld vragen om je te helpen je lichtplan en videobeelden praktisch uit te voeren. En natuurlijk krijg je allerlei tips van Audrey Bolder, Desirée van Gelderen en Jurjen Alkema.

Hoe lang kan ik inspelen?

Voor de voorrondes en halve finales is een beperkt aantal inspeelruimtes beschikbaar. Iedere deelnemer krijgt voor haar of zijn optreden de beschikking over een inspeelruimte. Reken op ca. 30-40 minuten inspeeltijd. Zodra de indeling bekend is krijg je daarover bericht. Bij de voorrondes en halve finales is het niet mogelijk om in de zaal in te spelen.
De halvefinalisten van Oskar Back krijgen op vrijdag 21 januari de gelegenheid om in de Hertz Zaal een technische doorloop te repeteren van hun Performance.
De finalisten van alle prijzen kunnen uiteraard wel in de zaal inspelen. Voor kandidaten van Davina van Wely en Oskar Back is dat voorafgaand aan de finale met het orkest. Houd daarbij rekening met enkele orkestrepetities in resp. Amsterdam (DvW) en Den Haag (OB) in de dagen voorafgaand aan de finale.

Wat moet ik weten over Corona-maatregelen?

We weten niet welke Corona-maatregelen van kracht zijn tijdens het NVC2022. Daarom hebben we verschillende scenario’s gemaakt. Het goede nieuws is dat in alle scenario’s de concoursen kunnen plaatsvinden.
Hou er wel rekening mee dat deelnemers en publiek naast een bewijs van inschrijving of een toegangsticket ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) en een identificatiebewijs nodig hebben. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier.