Nederlands Vioolconcours-
en festival

8 - 29 januari 2022

Nederlands Vioolconcours

Het Nederlands Vioolconcours organiseert een tweejaarlijks Vioolconcours en Festival in Utrecht. De volgende editie vindt plaats in januari 2022.

In 2022 introduceert het Nederlands Vioolconcours de Jonge Makers Prijs voor niet-klassieke violisten. En natuurlijk maken we ons ook weer op voor de bekende concoursen: de Oskar Back Prijs, de Davina van Wely Prijs, de Iordens A en B Prijzen, en niet te vergeten de Showcase en, ook nieuw in 2022, het Open Podium.
 
De inschrijving van de Oskar Back, Davina van Wely en Iordens Prijzen en de Showcase is geopend t/m maandag 1 november 2021. Het is nog t/m 30 november mogelijk om je in te schrijven voor de Jonge Makers Prijs en het Open Podium.
De repertoirelijsten, de partijen van de nieuwe composities, deelnemersreglementen en het juryreglement vind je op de pagina’s van de verschillende Prijzen.

Inschrijving

De inschrijving voor het Nederlands Vioolconcours 2022 is gesloten.
De repertoirelijsten, de partijen van de nieuwe composities, deelnemersreglementen en het juryreglement vind je op de pagina’s van de verschillende Prijzen.

Programma NVC2022

Zaterdag
8 januari 2022

Voorrondes I Davina van Wely Prijs

ConcertLab

Zondag
9 januari 2022

Voorrondes II Davina van Wely Prijs

ConcertLab

Ma - do
10 - 13 januari 2022

Oude Muziek coaching Davina van Wely Prijs

Zimihc theater Wittevrouwen

Donderdag
13 januari 2022

Voorrondes I Oskar Back Prijs

ConcertLab

Oskar Back Prijs

De Oskar Back Prijs is voor toptalent: violisten tot en met 26 jaar die op het hoogste niveau willen uitvoeren. Deelnemers worden gemotiveerd topprestaties te leveren en door te stromen naar een vervolgstudie in het buitenland of deelname aan internationale concoursen. Daarnaast krijgen laureaten de kans laureatenconcerten te geven, mee te doen aan activiteiten ter promotie van viooltalent en aan het programma Talentsupport.

De Jonge Makers Prijs

NIEUW IN 2022

De Jonge Makers Prijs is met name bedoeld voor violisten en hun ensembles die andere dan klassieke genres spelen. Inschrijving staat open voor ensembles waarin een violist de leidende rol heeft en voor solo violisten. Violisten mogen hun ensemble inschrijven waarbij het maximumaantal musici 6 is. De violist is de ensembleleider. De gemiddelde leeftijd van het ensemble is niet hoger dan 30 jaar. De violist is niet ouder dan 26 jaar. 

Davina van Wely Prijs

De Davina van Wely Prijs is voor getalenteerde violisten van 14 tot en met 17 jaar die erover denken een vioolstudie te gaan doen of al deelnemen aan de vooropleiding van de vakopleidingen. De deelnemers kunnen ervaring opdoen met optreden en het meedoen aan een concours. Daarnaast krijgen violisten de kans deel te nemen aan activiteiten, zoals workshops en masterclasses, en op te treden op de laureatenconcerten.

Iordens A en B Prijzen

De Iordens A en B Prijzen zijn voor jonge violisten van respectievelijk 10 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 14 jaar om plezier in het vioolspelen te stimuleren en zich te ontwikkelen. Deelnemers krijgen een certificaat van deelname uitgereikt.

Showcase

De Showcase is voor violisten van 6 tot en met 17 jaar die zich willen presenteren aan het publiek en een panel van deskundigen. Viooltalenten spelen een zelf gekozen programma van maximaal 8 minuten. Zij gaan na hun optreden samen met de andere deelnemers in gesprek met (leden van) het panel en kunnen feedback krijgen op hun optreden. Ook krijgen de violisten een certificaat van deelname uitgereikt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om mee te spelen met het Violenorkest.

Open Podium(verplaatst naar 24 april. Meer info volgt z.s.m.)

Het Open Podium is speciaal voor deelnemers, die nog niet zo ver zijn dat ze willen deelnemen aan de Iordens Prijs of de Showcase. Door je in te schrijven voor het laagdrempelige Open Podium kan je toch meedoen. En voor viooldocenten is het een goede gelegenheid om meer leerlingen mee te nemen. Zo wordt het een echte dag uit voor de hele vioolklas. Het NVC zorgt voor een pianist, waardoor het nog makkelijker wordt om mee te doen.

Het Open Podium is op dezelfde dagen als de voorrondes van de Iordens A en Iordens B Prijzen en de Showcase.

Violenorkest (verplaatst naar 24 april. Meer info volgt z.s.m.)

Alle deelnemers aan het Davina van Wely, Iordens A, Iordens B, de Showcase en het Open Podium zijn automatisch ingeschreven voor deelname aan het Violenorkest. Dit orkest repeteert onder leiding van Tim Kliphuis op zaterdagochtend 29 januari in TivoliVredenburg en zal die middag tijdens het juryberaad van de Davina van Wely finale optreden. Dit bijzondere lunchconcert is vrij toegankelijk.
Tim Kliphuis schrijft speciaal voor dit orkest een nieuwe compositie.

Downloads

Lees hieronder het Jury- en deelnemersreglement:

Lees hieronder het Jury- en deelnemersreglement voor De Jonge Makers:

Heb je vragen?

Heb je vragen, stuur dan een mailtje naar post@vioolconcoursen.nl 

Terugblik NVC 2020

Op ons YouTube kanaal vind je videos van de afgelopen editie van het Nederlands Vioolconcours. Bijvoorbeeld een interview met 1ste prijs winnares Coraline Groen en natuurlijk haar winnende optreden tijdens de finale.