NVC24 OB © Foppe Schut  lowres S231437

Terugblik 

Nederlands Vioolconcours 2024

Drie weken lang stond Utrecht in het teken van de viool. Nog nooit eerder waren er zoveel deelnemers aan het Vioolconcours. Het publiek genoot niet alleen vanuit de zaal, maar ook thuis via de livestream van het jonge deelnemende talent.

Open podium
Het Nederlands Vioolconcours is er voor alle violisten, dus ook voor violisten die niet mee willen doen aan een competitie. In het weekend van 13 en 14 januari konden deelnemers aan het Open Podium voor publiek spelen, en zo podiumervaring op te doen als deelnemer aan het NVC. Het was een mooie middag, bekijk hier de foto's.  

Zoi Degtiareva en Katja Naegele winnen de Iordens Prijzen
Op zondag 21 januari speelden de finalisten van de Iordens A en Iordens B Prijs de finale. Zoi Degtiareva (Iordens A) en Katja Naegele (Iordens B) kwamen als winnaars uit de bus. Ook werden er, al tijdens de voorrondes, prijzen uitgedeeld voor de Beste Uitvoering van het nieuwe werk Hedgehog van Henk van der Meulen aan Zoi Degtiareva (Iordens A), Petit Morceau van Mathilde Wantenaar aan Floor Kes (Iordens B), en de aanmoedigingsprijs aan Annalucia Whittaker-Williams (Iordens A).

De Jonge Makers Prijs gaat naar Noah Hassler-Forest
Op donderdag 25 januari streden de Jonge Makers om hun Prijs. Noah Hassler-Forest mocht, samen met zijn ensemble Moon Garden de felbegeerde prijs mee naar huis nemen.

Marcel Sutedja is winnaar van de Davina van Wely Prijs 2024
Zaterdagmiddag 27 januari was het aan de finalisten van de Davina van Wely Prijs. Eerder won Adinda van Delft de Prijs voor de Beste Uitvoering van Sorry I Lost You There van Genevieve Murphy, en Michelle Kumara de Prijs voor de Beste Uitvoering van Mendelssohns strijkkwartet met leden van het Animato Kwartet. Marcel Sutedja ging naar huis met de Davina van Wely Prijs 2024.

Violenorkest
Het was zaterdag de 27e een mooie dag want na de finale van de Davina van Wely Prijs genoot iedereen het Violenorkest met alle deelnemers van het concours tot 17 jaar. Drie stukken werden opgevoerd, speciaal voor dit orkest gecomponeerd door Tim Kliphuis. Er werd zelfs volop geïmproviseerd voor de volle zaal. Knap gedaan iedereen! Bekijk hier de foto's van het Violenorkest.

Salomé Bonnema wint de Oskar Back Prijs 2024
Het Nederlands Vioolconcours 2024 werd afgesloten met de spectaculaire finale van de Oskar Back Prijs. Quintijn van Heek wist eerder tijdens de halve finale de Performanceprijs te bemachtigen. Enzo Kok werd derde en won in de finale de Publieksprijs. Nadat Kira van der Woerd er bij de voorrondes vandoor ging met de Prijs voor de Beste Uitvoering van Unlock your full potential van Mayke Nas, won zij in de finale de tweede prijs. Salomé Bonnema gaat de boeken in als winnaar van de Oskar Back Prijs 2024. 


Bekijk hier allle prijswinnaars van deze concours-editie.

Eersteprijswinnaars

Nederlands Vioolconcours 2024

NVC24 OB © Foppe Schut  lowres S231582

Salomé Bonnema
Oskar Back Prijs

NVC24 v Wely © Foppe Schut  lowres S239795

Marcel Sutedja
Davina van Wely Prijs

NVC24 Jonge Makers © Foppe Schut  lowres S233994

Noah Hassler-Forest
Jonge Makers Prijs

NVC24 Iordens B © Foppe Schut  lowres S233264

Katja Naegele
Iordens B Prijs

NVC24 Iordens A © Foppe Schut  lowres S232827

Zoi Degtiareva
Iordens A Prijs

Jury

Per concours is er een speciale vakjury. De juryleden geven de deelnemers, indien zij dat willen, feedback na hun laatste optreden tijdens het concours. Bekijk hier de juryleden van het Nederlands Vioolconcours 2024.

Video's/livestreams

Van alle rondes van het Nederlands Vioolconcours 2024 zijn opnames gemaakt. Bekijk nu de hele playlist van het NVC 2024 en zoek jouw favoriete deelnemer op: 

Foto's

Geniet nog even na van het concours door op ons Flickr-account te foto's terug te kijken.

Persaandacht

De media had ook belangstelling voor het concours. Bekijk en lees hier alle artikelen en fragmenten van het concours, onze deelnemers en laureaten in de media: