Nieuwsoverzicht

NVC op maat © Foppe Schut  S232620

Djuna Dokter lanceert project 'NVC Op Maat'

23 oktober 2023

Violiste Djuna Dokter (16) lanceert project ‘NVC Op Maat’ waarmee dromen van jonge violisten uitkomen

Djuna Dokter, bejubeld finalist van de Iordens B Prijs 2022, had dit weekend op de Nederlandse Viooldag de eer om het nieuwe project NVC Op Maat te lanceren. Dit grootschalige samenwerkingsinitiatief belooft een aanzienlijke impact te hebben op het vioolonderwijs in Nederland.

Djuna Dokter is een van de inspiratiebronnen voor ons nieuwe project. Veel jonge violisten hebben de wens om ooit, net als Djuna, mee te doen aan de Iordens Prijzen (10-14 jaar). Djuna doet in januari 2024 mee aan de Davina van Wely Prijs (14-17 jaar), en wie weet ziet het publiek haar ooit terug bij de prestigieuze Oskar Back Prijs (18-26 jaar). Omdat het NVC er is voor álle violisten, gaat we ons met NVC Op Maat inzetten voor de jongste violisten in het hele land. Het is een op maat samengesteld programma in samenwerking met viooldocenten, om zo de dromen van meer jonge violisten uit te zien komen in de toekomst.

Lees het persbericht

52674090877 f4975af751 c

Nacht van de Viool vraagt om kunst!

15 oktober 2023

We zijn een crowdfunding gestart om een lichtkunstwerk te realiseren op de Nacht van de Viool en je kunt nu doneren!

Een vernieuwend muziekfestival organiseren, dat lukt ons wel. Line-up, publiciteit en posters, kaarten verkopen; allemaal geen probleem. Maar onze ambitie reikt verder. En om eerlijk te zijn, lichtkunst is dus echt iets nieuws voor ons. Zo nieuw dat we jouw hulp nodig hebben om dit te bekostigen.

We willen je vragen om een bijdrage te doen. Dan krijg je voor altijd een plekje in ons festivalhart en je krijgt een mooi aandenken cadeau als je je bij ons meldt tijdens de Nacht van de Viool in TivoliVredenburg op vrijdagavond 26 januari.

info en doneren

Nederlandse Viooldag 2023 

1 september 2023

Op zondag 22 oktober 2023 staat het Utrechts Conservatorium (HKU) in het teken van de Nederlandse Viooldag. Deze dag wordt door het Nederlands Vioolconcours speciaal georganiseerd voor jonge violisten in de leeftijd van 6 tot 26 jaar en hun viooldocenten, ter inspiratie én ter voorbereiding op het Nederlands Vioolconcours in januari 2024. De dag biedt een gevarieerd programma met workshops, meet & greets, masterclasses en concerten. De masterclasses en concerten zijn toegankelijk voor publiek.

Hoogtepunten van de Nederlandse Viooldag 2023:
Masterclasses door vioolmeesters Wouter Vossen en Liza Ferschtman: Tijdens de Viooldag zullen er masterclasses verzorgd worden voor finalisten van de laatste editie van het Nederlands Vioolconcours. 

Lees meer

Inschrijving NVC 2024 geopend!

1 juni 2023

Je kunt je vanaf nu inschrijven voor alle onderdelen van het Nederlands Vioolconcours 2024. Ding mee naar een van de felbegeerde prijzen, laat zien wat je kunt aan het panel bij de Showcases, of doe mee aan het Open Podium. Voor elk wat wils, voor elk spelniveau en voor iedere ambitie is er iets te doen tijdens het Vioolconours in januari. 

Je kunt meedoen aan de Oskar Back Prijs (17-26 jaar), de Jonge Makers Prijs (violisten en hun ensembles), de Davina van Wely Prijs (14-17 jaar), de Iordens A en B Prijzen (10-12 en 13-14 jaar), of als je liever niet competitief meedoet aan het NVC is er de showcase (met feedback van een panel) of het Open Podium, voor iedereen!

Lees meer

Eerste editie Nacht van de Viool succes!

28 januari 2023

Vrijdagavond 27 januari was de eerste editie van de Nacht van de Viool in TivoliVredenburg. Wij kijken terug op een hele mooie, geslaagde Nacht. Of, zoals het NRC schreef:

"Je ziet niet vaak een festival dat zo strak in de roos schiet: het is laagdrempelig, de sfeer is los, het publiek is jong en oud en het muzikale aanbod is kwalitatief hoog en divers. De viool is geen louter klassiek instrument, bewijst al dat talent, en dat is het ook nooit geweest, laten de fiddle- en volksmuziekmastodonten horen."

Lees meer

Podcast: in gessprek met... 

27  december 2022

In aanloop naar de Nacht van de Viool op vrijdagavond 27 januari in TivoliVredenburg, gaat gastcurator Tim Kliphuis in gesprek met... De winnaar van de Jonge Makers Prijs 2022 Valentine Blangé en opkomend talent Shauntell Baumgard praten met Tim aan de keukentafel in Huize Kliphuis. Beiden prijken op de line-up van de eerste editie van dit vioolfestival en dit trio spreekt vol passie en inspiratie over vioolmuziek in het algemeen, en wat ze verwachten van de Nacht van de Viool.

"Een week lang improviseren met Roby Lakatos zorgde ervoor dat ik mijn horizon kon verbreden, daar heb ik enorm veel van geleerd" (...) "Op het podium voelde je ineens een hand op je schouder en dan moest je improviseren" Valentine Blangé, won de Jonge Makers Prijs 2022

beluister hier de podcast

Het seminar entrepreneurship was een groot succes! 

1 oktober 2022

Op 29 september was het Seminar Entrepreneurship in Amare in Den Haag. Ruim 50 deelnemers en 10 sprekers zorgden voor een succesvolle dag. We merkten dat er grote behoefte is aan dit soort seminars, want het publiek vroeg de sprekers het hemd van het lijf, zeker over het onderwerp Intelectual Property. We sloten af met een gezellige borrel waar druk genetwerkt werd. Alle aanwezigen bedankt voor deze mooie, inspirerende dag!

Bekijk hier de foto's