Nederlandse Viooldag 2019

zondag 13 oktober 2019 | Utrechts Conservatorium

Op zondag 13 oktober vond de Nederlandse Viooldag 2019 plaats in het Utrechts Conservatorium, Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats. Een dag voor violisten, viooldocenten en muziekliefhebbers. Er waren masterclasses, workshops en prachtige concerten. Bekijk hieronder een selectie van de foto's (fotograaf Foppe Schut). 

Bekijk alle foto's op Flickr

Video Viooldag 2019

Uitzending Podium Witteman Extra

Masterclasses
Stephan Picard (Berlijn, docent van Niek Baar) geeft masterclasses aan violisten van 18-26 jaar. Peter Brunt geeft masterclasses aan violisten van 10-17 jaar. Voor beide masterclasses is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Toelating gebeurt op volgorde van inschrijving, dus wees er op tijd bij!
 
Workshops
Meld je aan voor de workshops authentieke uitvoeringspraktijk van Shunske Sato (artistiek leider Nederlandse Bachvereniging), en laat je informeren over de verplichte nieuwe composities door Maxim Shalygin (Oskar Back), Vanessa Lann (Davina van Wely), Arnold Marinissen (Iordens B) en Trevor Grahl (Iordens A). Speciaal voor Oskar Back kandidaten komen de Performance coaches (Audrey Bolder, Jurjen Alkema en Desiree van Gelderen) vertellen hoe je je het beste op de Performance tijdens de halve finale kan voorbereiden. Of maak je eigen strijkinstrument met Jacob Plooij.
 
Voor docenten
Wieke Karsten geeft een workshop speciaal voor ouders en viooldocenten. Docent, workshopleider en auteur Onno van Swigchem geeft een workshop 'Hoe integreer ik improvisatie in mijn lessen'. Beide workshops zijn gratis voor ESTA leden. We sluiten de dag af met een concert met Shunske Sato, Stephan Picard, Peter Brunt en anderen.

Deelnemers

Deelnemers kunnen zich vanaf 3 juni met het formulier hieronder opgeven voor workshops en masterclasses.
Let op! Toelating tot de masterclasses gebeurt op volgorde van inschrijving. Er is per masterclass plaats voor 4 deelnemers. Er geldt een maximum aantal deelnemers van 20 mensen per workshop. Als de workshop of masterclass is overschreven, zetten we je op een wachtlijst. Inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding. Alle deelnemers krijgen twee vrijkaarten voor familie of vrienden. 
Belangrijk: Je aanmelding is pas definitief als wij de betaling van €10,- hebben ontvangen. Deelname voor leden van ESTA, het Domstad Jongstrijkorkest en het Cuypersensemble is gratis.
Maak het bedrag over op NL71ABNA0452478286 t.n.v. Stichting Nederlandse Vioolconcoursen, onder vermelding van de naam van de deelnemer.

Bezoekers

Wilt u de masterclasses en concerten als toehoorder bijwonen? Dat kan, kaarten à € 10,- zijn te koop aan de deur (geen PIN, alleen cash), of u kunt kaarten reserveren door een e-mail te sturen naar post@vioolconcoursen.nl

Programma

De roze gemarkeerde programmaonderdelen zijn ook toegankelijk voor bezoekers. Kaarten à €10,- zijn verkrijgbaar aan de kassa (geen PIN, alleen cash) of te reserveren door een e-mail te sturen naar post@vioolconcoursen.nlJe kan je voor verschillende programmaonderdelen opgeven, mits deze niet gelijktijdig plaatsvinden. Voor vragen of informatie kunt u ook een bericht sturen naar post@vioolconcoursen.nl.

Download hieronder het programmaboekje voor de Viooldag 2019:

Ontvangstbalie en informatiestand

11.00 - 15.00 uur | Entreehal
Bij de ontvangstbalie kunt u terecht voor kaarten, informatie over de Viooldag en het Nederlands Vioolconcours 2020. Ook vindt u hier een informatiestand van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Masterclass door Stephan Picard

11.00 - 12.30 uur | Fentener van Vlissingenzaal
Stephan Picard komt speciaal voor deze dag over uit Berlijn. Hij is de leraar van Niek Baar, die het Nederlands Vioolconcours 2018 won. Vandaag geeft hij masterclasses aan kandidaten in de categorie Oskar Back. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.
Deze masterclass is volgeboekt.

Masterclass door Peter Brunt

11.00 - 12.30 uur | Kleine Zaal
Peter Brunt geeft masterclasses aan kandidaten in de categorieën Davina van Wely en Iordens A en B. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.
Deze masterclass is volgeboekt.

all of bach vioolproject

Workshop authentieke uitvoeringspraktijk en barokviool door Shunske Sato

11.00 - 12.30 uur | K118
Voor violisten van 10-17 jaar.
Shunske Sato (artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging) brengt jonge violisten de fijne kneepjes van Bachs solorepertoire bij. Laat je onderdompelen in barokke speeltechnieken en stijlen, en probeer deze direct uit met een barok strijkstok van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Een optimale voorbereiding om aan het Nederlands Vioolconcours mee te doen!
Twee deelnemers aan de workshop krijgen de kans om een deel uit een van de zes suites/partita’s van J.S. Bach voor te spelen. Als je hiervoor in aanmerking wil komen, geef dat dan aan in het opmerkingenveld op het formulier.
Deze workshop is volgeboekt.

Informatiebijeenkomst Oskar Back kandidaten

11.00 - 12.30 uur | K110
Hoe bereid je je het beste voor op de Performancetijdens de halve finale? Performance coaches Audrey Bolder - regisseur, Jurjen Alkema - videodesign, Desiree van Gelderen - lichtdesign, en Ilona Sie Dhian Ho vertellen je hoe je dit het beste kunt doen. Ook kun je vragen stellen aan concourscomponist Maxim Shalygin over de verplichte nieuwe compositie voor de voorronde.

Workshop voor ouders en viooldocenten door Wieke Karsten

11.00 - 12.30 uur | K218
Muziek maken is een geweldige, maar ook ietwat vreemde hobby. Alleen al het feit dat er thuis geoefend moet worden, maakt vioolspelen een ander verhaal dan bijvoorbeeld voetballen of zwemmen. Hoe zit het nou precies met dat oefenen? Hoe lang, hoe vaak, op welke manier? Is daar een rol weggelegd voor ouders en hoe spelen docenten hier op in? In deze workshop kan iedere ouder, docent of anderszins betrokkene vragen stellen over studeren, leren, oefenen, focus, discipline, artisticiteit en ga zo maar door. Wieke Karsten zal proberen antwoord te geven op alle vragen, in interactie met de aanwezigen. Gratis voor ESTA-leden.

Workshop instrumenten maken door Jacob Plooij

10.30 - 12.15 uur | K210
(NB aanvangstijd vervroegd naar 10.30 uur)

De van oorsprong Australische Jacob Plooij is een violist en kunstenaar met een kleurrijke muzikale achtergrond. Vandaag maakt hij samen met jullie een nieuwe bijzondere speelbare strijkstok of viool uit huis- tuin- en keukenafval.
NB: Opgeven is alleen mogelijk voor leden van het Domstad Jongstrijkorkest
(graag  aanmelden via aanmeldformulier)

Workshop door Tim Kliphuis

11.00 - 12.30 uur | K330
NB: Alleen voor leden van het Cuypersensemble (je hoeft je niet op te geven)

Lunchconcert door het Domstad Jongstrijkorkest en het Cuypersensemble

12.30 - 13.15 uur | Fentener van Vlissingenzaal
Lunchconcert door het Domstad Jongstrijkorkest, o.l.v. Nanette van Amerongen en het Cuypersensemble o.l.v. Rolf Buijs.

Programma Domstad Jongstrijkorkest
Take your Partners (Kathy en David Blackwell)
7-Klapper
My Paddle’s keen and bright (Amerikaans volksliedje, arr. Kathy en David Blackwell)
Slaapliedje en Lotusbloem (Amerikaans én Chinees volksliedje, arr.Kathy en David Blackwell)
Banuwa (Afrikaans volksliedje)
Every time (Jamaicaans volksliedje arr. Kathy en David Blackwell)
Clouds (Katherine Baker)
Winds on big Hill (William Harbison)

Programma Cuypersensemble
Carl Nielsen
Suite for strings opus 1; deel 1 Praeludium en deel 2 Intermezzo

Masterclass door Stephan Picard

13.15 - 14.45 uur | Fentener van Vlissingenzaal
Stephan Picard komt speciaal voor deze dag over uit Berlijn. Hij is de leraar van Niek Baar, die het Nederlands Vioolconcours 2018 won. Vandaag geeft masterclasses aan kandidaten in de categorie Oskar Back. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.
Deze masterclass is volgeboekt.

Masterclass door Peter Brunt

13.15 - 14.45 uur | Kleine Zaal
Peter Brunt geeft masterclasses aan kandidaten in de categorieën Davina van Wely en Iordens A en B. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.
Deze masterclass is volgeboekt.

Workshop voor docenten 'Hoe integreer ik improvisatie in mijn lessen', door Onno van Swigchem

13.15 - 14.45 uur | K218
Improvisatie is een prachtige ingang om te musiceren vanuit beleving. En avontuurlijk bovendien. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het slechts voor enkelen zou zijn weggelegd, maar niets is minder waar. Deze interactieve workshop (instrument meenemen!) biedt je handvatten om dat te ontdekken en daarna zelf toe te passen in je lespraktijk.
Gratis voor ESTA-leden. 
Onno van Swigchem is bevlogen docent en workshopleider en auteur van het boek Speel Jezelf, gids voor het ontwikkelen van je innerlijk muzikantschap. Zijn methodiek is laagdrempelig en uitnodigend vanaf het eerste moment. Ervaring met improvisatie is niet nodig. Zie ook www.speeljezelf.nu”

Workshop improviseren door Yannick Hiwat en kennismaken met componisten, voor kandidaten Davina van Wely en Iordens A/B

13.15 - 14.45 uur | K110
Yannick Hiwat, de man die viool speelt op het dak van Het Concertgebouw, en natuurlijk ook in de Grote Zaal zelf, geeft een workshop improviseren. Ook laat hij je ook kennismaken met de componisten van de verplichte nieuwe composities. Dit zijn Vanessa Lann (Davina van Wely), Arnold Marinissen (Iordens B) en Trevor Grahl (Iordens A). Stel ze alle vragen die kan verzinnen. Kortom een middag vol nieuwe muziek en improviseren.

all of bach vioolproject

Workshop authentieke uitvoeringspraktijk en barokviool door Shunske Sato

13.15 - 14.45 uur | K118
Voor violisten van 14-26 jaar.
Shunske Sato (artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging) brengt violisten de fijne kneepjes van Bachs solorepertoire bij. Laat je onderdompelen in barokke speeltechnieken en stijlen, en probeer deze direct uit met een barok strijkstok van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Een optimale voorbereiding om aan het Nederlands Vioolconcours mee te doen!
Twee deelnemers aan de workshop krijgen de kans om een deel uit een van de zes suites/partita’s van J.S. Bach voor te spelen. Als je hiervoor in aanmerking wil komen, geef dat dan aan in het opmerkingenveld op het formulier.

Workshop muziekinstrumenten maken door Jacob Plooij

13.15 - 14.45 uur | K210
Voor violisten vanaf 6 jaar.
De van oorsprong Australische Jacob Plooij is een violist en kunstenaar met een kleurrijke muzikale achtergrond. Vandaag maakt hij samen met jullie nieuwe bijzondere speelbare instrumenten uit huis- tuin- en keukenafval.
Open voor iedereen en leden van het Cuypersensemble
(graag aanmelden via aanmeldformulier)

Workshop door Tim Kliphuis

13.15 - 14.45 uur | K330
NB: Alleen voor leden van het Domstad Jongstrijkorkest (je hoeft je niet op te geven)

Informatiebijeenkomst Performance Jury

13.15 - 14.45 uur 
Kennismakingsbijeenkomst voor de leden van de Performance Jury.

Slotconcert

15.00 - 16.00 uur
We sluiten de dag af met een speciaal concert met o.a. Stephan Picard, Shunske Sato, Peter Brunt, Tim Kliphuis en Yannick Hiwat.

Praktische informatie

Tijd en locatie
Nederlandse Viooldag 2019
Zondag 13 oktober, 10.30 - 17.00 uur 
Utrechts Conservatorium
Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen,
Mariaplaats 27
3511 LL, Utrecht

Kaarten
De Nederlandse Viooldag is toegankelijk voor deelnemers en bezoekers. Kaarten voor deelnemers en bezoekers kosten € 10,-. Aan de deur is pinnen helaas niet mogelijk.
LET OP: Deelname voor ESTA leden en orkestleden van Domstad Jongstrijkorkest is gratis. Alle deelnemers (betalend en gratis) krijgen twee vrijkaarten voor familie of vrienden. 

Contact
Heb je vragen over de Nederlandse Viooldag? Neem dan contact op met het Nederlands Vioolconcours via post@vioolconcoursen.nl

Partners van de Nederlandse Viooldag 2019

Prins Bernhard Cultuurfonds

Fonds voor Cultuur- participatie

Pels Rijcken Advocaten & notarissen

HKU Utrechts Conservatorium

ESTA Nederland

NMF

Nederlandse Bachvereniging

Domstad Jongstrijkorkest