Nederlandse Viooldag 2018

een prachtige opkomst

Op zondag 7 oktober vond de tweede Nederlandse Viooldag plaats in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen van HKU Utrechts Conservatorium aan de Mariaplaats in Utrecht. Een dag voor violisten, viooldocenten en muziekliefhebbers. Simone Lamsma (Eerste Prijs Oskar Back 2003) gaf masterclasses aan de Davina van Wely finalisten van 2018. Er waren diverse workshops, oa van Tim Kliphuis (improvisatie) en Diamanda Dramm (moderne speeltechniek). Er werden zelfs muziekinstrumenten gemaakt o.l.v. Jacob Plooij. De dag werd in stijl afgesloten met een prachtig concert van Simone Lamsma, Niek Baar (Eerste Prijs Oskar Back 2018), Diamanda Dramm en het Dudok Kwartet.

Videocompilatie Nederlandse Viooldag 2018

Deelnemers

Deelnemers kunnen zich met het formulier hieronder opgeven voor workshops en/of de showcase. Er geldt een maximumaantal deelnemers van 20 mensen per workshop. Als de workshop is overschreven, zetten we je op een wachtlijst. Inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding. Alle deelnemers krijgen twee vrijkaarten voor familie of vrienden.
Belangrijk: Je aanmelding is pas definitief als wij de betaling van €10,- hebben ontvangen.
Maak het bedrag over op NL71ABNA0452478286 t.n.v. Stichting Nederlandse Vioolconcoursen, onder vermelding van de naam van de deelnemer.
Deelname aan de Viooldag is gratis voor ESTA leden.

Bezoekers

Wilt u de masterclasses en concerten als toehoorder bijwonen? Dat kan, kaarten à € 10,- zijn te koop aan de deur, of u kunt kaarten reserveren door een e-mail te sturen naar post@vioolconcoursen.nl.

Programma

De roze gemarkeerde programmaonderdelen zijn ook toegankelijk voor bezoekers. Kaarten à €10,- zijn verkrijgbaar aan de kassa of te reserveren door een e-mail te sturen naar post@vioolconcoursen.nl. Voor vragen of informatie kunt u ook een bericht sturen naar post@vioolconcoursen.nl

Informatiestand en violenmarkt

11.00 - 15.00 uur
Naast de ontvangstbalie vind je o.a. een informatiestand van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds en AVROTROS Klassiek presenteert onze winnaar Niek Baar. Op de Violenmarkt kun je o.a. (barok) strijkstokken van Andreas Grütter uitproberen, de stapel en kam van je viool laten nakijken door Johannes Jacobs en violen uitproberen.

Masterclass door Simone Lamsma, 1e prijs Oskar Back 2013

11.00 - 12.30 en 13.15 - 14.15 uur
Simone Lamsma geeft masterclasses aan de finalisten van het Nederlands Vioolconcours 2018 in de categorie Davina van Wely: Luna de Mol, Salomé Bonnema en Enzo Kok.

Showcase Viooltalent - ochtend (vol)

11.00 - 12.30 uur
De showcase Viooltalent I is voor violisten en ensembles vanaf 6 jaar.
Het panel van de Showcase Viooltalent bestaat uit Chris Duindam (docent aan het Conservatorium van Utrecht) en Kerstin Hoelen (docent aan JongKC, van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag).
Je mag zelf iets spelen, of je hele ensemble meenemen. Natuurlijk bepaal je zelf wat je gaat spelen, maar zoek een stuk uit dat niet langer duurt dan 5 minuten. In het opmerkingenveld van het aanmeldformulier kan je aangeven of je een pianist meeneemt en hoe zij of hij heet, of bijvoorbeeld hoe je ensemble heet. Na afloop van je optreden krijg je tips en advies van Chris Duindam en Kerstin Hoelen en aan het eind van de dag krijg je het speciale Showcase certificaat mee naar huis.

Workshop improvisatie door Tim Kliphuis

11.00 - 12.15 uur
Violist Tim Kliphuis is internationaal bekend met zijn mix van klassiek, gypsy jazz en folk. In deze workshop, speciaal voor violisten van 13 tot en met 17 jaar, krijg je een stoomcursus improvisatie: met chops, syncopen en harmonische trucs leer je ritmemuziek met klassiek verbinden. Neem je instrument en je oren mee!

[Luistertip]: Tim Kliphuis - Reflecting the Seasons

Workshop voor viooldocenten door Ilona Sie Dhian Ho

11.00 - 12.30 uur
Ilona Sie Dhian Ho (hoofdvakdocent viool aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Prins Claus Conservatorium in Groningen) geeft een workshop voor viooldocenten over de aansluiting met het conservatorium. Wat zijn de aandachtspunten als een leerling de ambitie heeft om naar een Jong Talent klas te gaan of het vak in te willen? Naast dit onderwerp kunnen deelnemers zelf (vooraf) ook een eigen thema of vraag indienen waar ze het over willen hebben. Stuur daarvoor een mail naar post@vioolconcoursen.nl. Leerlingen zijn van harte welkom. 
Gratis voor ESTA leden.

Workshop strijkstokken maken door Jacob Plooij

11.00 - 12.15 uur
De van oorsprong Australische Jacob Plooij is een violist en kunstenaar met een kleurrijke muzikale achtergrond. Vandaag maakt hij samen met jullie nieuwe bijzondere speelbare strijkstok uit huis- tuin- en keukenafval.
NB: de workshop in de ochtend is alleen voor leden van het Domstad Jongstrijkorkest. Om 13.15 uur start nog een workshop.

Lunchconcert door het Domstad Jongstijkorkest en het Cugnon Junior Ensemble

12.30 - 13.15 uur
Lunchconcert door het Domstad Jongstijkorkest, o.l.v. Nanette van Amerongen en het Cugnon Junior ensemble.
Het Domstad Jeugdorkest bestaat uit vijfde orkesten. Het jongste is het Domstad Jongstrijkorkest. Het orkest is bedoeld voor kinderen van ongeveer 8 tot 11 jaar, die enkele jaren een strijkinstrument bespelen en enige samenspelervaring hebben. Nanette van Amerongen speelde in Het Gelders Orkest, het Nederlands Theaterorkest, de radio-orkesten en bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij heeft een privélespraktijk en is verbonden aan het UCK. Bij het lesgeven staat het samenspel in allerlei vormen centraal.  
Het Cugnon Project geeft talentvolle conservatoriumstudenten en ervaren musici de kans om samen kamermuziek maken. Cugnon Junior richt zich op zeer jonge instrumentalisten, tot 15 jaar. Cugnon Junior wordt geleid door Chris Duindam (viool, docent aan het Conservatorium van Utrecht), Douw Fonda (cello, plaatsvervangend aanvoerder Nederlands Philharmonisch Orkest), Anna Steenhuis (viool) en Hannah Donohoe (altviool). De namen van de jonge musici die met hen samenspelen worden later bekend gemaakt. 

Showcase Viooltalent - middag (vol)

13.15 - 14.45 uur
Voor violisten en ensembles vanaf 6 jaar.
Het panel van de Showcase Viooltalent bestaat uit Chris Duindam (docent aan het Conservatorium van Utrecht) en Kerstin Hoelen (docent aan JongKC van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag).
Je mag zelf iets spelen, of je hele ensemble meenemen. Natuurlijk bepaal je zelf wat je gaat spelen, maar zoek een stuk uit dat niet langer duurt dan 5 minuten. In het opmerkingenveld van het aanmeldformulier kan je aangeven of je een pianist meeneemt en hoe zij of hij heet, of bijvoorbeeld hoe je ensemble heet. Na afloop van je optreden krijg je tips en advies van Chris Duindam en Kerstin Hoelen en aan het eind van de dag krijg je het speciale Showcase certificaat mee naar huis.

Workshop muziekinstrumenten maken door Jacob Plooij

13.15 - 14.45 uur
Voor violisten vanaf 6 jaar.
De van oorsprong Australische Jacob Plooij is een violist en kunstenaar met een kleurrijke muzikale achtergrond. Vandaag maakt hij samen met jullie nieuwe bijzondere speelbare instrumenten uit huis- tuin- en keukenafval.

Workshop Garth Knox en moderne speeltechnieken door Diamanda Dramm

13.15 - 14.45 uur
Voor violisten van 13-17 jaar. 
In 2011 gingen Garth Knox – voormalig altviolist van het Arditti Quartet – en violiste Diamanda Dramm een bijzondere samenwerking aan. Zij creëerden een serie concert-etudes voor viool, gefocust op essentiële technieken uit de hedendaagse muziek. Samen onderzoeken jullie tijdens deze workshop moderne strijktechnieken; alle manieren van spelen behalve het conventionele klassieke strijken. Het doel is een nog rijkere luisterervaring.
Deelnemers die zich inschrijven zullen Pdf’s en instructie video’s toegestuurd krijgen van de Violin Spaces. Hieruit kunnen ze er zelf één uitkiezen om aan te werken tijdens de masterclass.

Diamanda speelt Up Above Our Heads van Garth Knox.

Workshop voor viooldocenten door Wieke Karsten

13.15 - 14.45 uur
Workshop voor viooldocenten door Wieke Karsten.
Musiceren, studeren en het brein (MSB). Zo noemt Wieke Karsten de methode die die zij heeft ontwikkeld. Al ruim 15 jaar verdiept zij zich in de werking van de hersenen en de invloed van het brein op ons musiceren, studeren en lesgeven.
Gratis voor ESTA leden.

Slotconcert

15.00 - 16.00 uur
Slotconcert met Simone Lamsma, Niek Baar, Diamanda Dramm en het Dudok Kwartet. Het programma wordt later bekendgemaakt.

Praktische informatie

Tijd en locatie
Nederlandse Viooldag 2018
Zondag 7 oktober, 10.30-17.00 uur 
HKU Utrechts Conservatorium
Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen,
Mariaplaats 27
3511 LL, Utrecht

Kaarten
De Nederlandse Viooldag is toegankelijk voor deelnemers en bezoekers. Kaarten voor deelnemers en bezoekers kosten €10,-.
Deelnemersgelden kunnen bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de Viooldag helaas niet worden gerestitueerd. 

Contact
Heb je vragen over de Nederlandse Viooldag? Neem dan contact op met het Nederlands Vioolconcours via post@vioolconcoursen.nl

Partners van de Nederlandse Viooldag 2018

Prins Bernhard Cultuurfonds

KFHeinfonds

HKU Utrechts Conservatorium

ESTA Nederland

NMF

Fonds voor Cultuur- participatie

Domstad Jongstrijkorkest

Cugnon Project