Terugblik

Nederlands Vioolconcours

Drie weken lang stond Utrecht in het teken van de viool. Ruim 100 violisten gaven samen meer dan 100 concoursoptredens. Helaas mocht er, vanwege de coronamaatregelen, in eerste instantie geen publiek bij zijn, dus was er van elk onderdeel een livestream te volgen. Later, bij de finale van de Jonge Makers Prijs en van de Davina van Wely Prijs speelden de finalisten wél voor publiek, alhoewel de meeste mensen vanuit huis online het concours bijwoonden.

Michelle Kumara en Sanne Lam winnen de Iordens Prijzen
Op zondag 23 januari speelden de finalisten van de Iordens A en Iordens B Prijs de finale. Sanne Lam (Iordens A) en Michelle Kumara (Iordens B) kwamen als winnaars uit de bus. Ook werden er, al tijdens de voorrondes, prijzen uitgedeeld voor de Beste Uitvoering van het nieuwe werk Unsingable van Anthony Fiumara aan Floor Kes (Iordens A), Car Chase Music van Morris Kliphuis aan Michelle Kumara (Iordens B), en de aanmoedigingsprijs aan Quinten de Graaf (Iordens A).

De Jonge Makers Prijs gaat naar Valentine Blangé 
Een weekend later, op vrijdag 28 januari streden de Jonge Makers om hun Prijs. Valentine Blangé mocht, samen met haar gitarist Cem Karayalçin de felbegeerde bokaal mee naar huis nemen.

Joshua Tavenier is winnaar van de Davina van Wely Prijs 2022
Zaterdagmiddag 29 januari was het aan de finalisten van de Davina van Wely Prijs. In de halve finale won Zohra Jongerius de Prijs voor de Beste Uitvoering van H.I.F. Biber, en Joshua Tavenier de Prijs voor de Beste Uitvoering van Riffs van Joey Roukens. Daar liet Joshua het niet bij, hij ging ook naar huis met de Davina van Wely Prijs 2022.

Isobel Warmelink wint de Oskar Back Prijs 2022
Het Nederlands Vioolcocours 2022 werd afgesloten met de spectaculaire finale van de Oskar Back Prijs. Nadat Emma Roijackers er bij de voorrondes vandoor ging met de Prijs van de Beste Uitvoering van Suddenly Wobbly van Martijn Padding, won zij ook in de finale de Publieksprijs. Iris van Nuland wist tijdens de halve finale de Performanceprijs te bemachtigen en Isobel Warmelink gaat de boeken in als winnaar van de Oskar Back Prijs 2022. 

Open Podium en Violenorkest
Het Open Podium en het Violenorkest vonden zondag 24 april 2022 plaats in het Utrechts Conservatorium, omdat we tijdens het Nederlands Vioolconcours afgelopen januari nog geen publiek mochten ontvangen.
Het was een mooie dag. Iedereen genoot van het optreden van de tien Open Podium deelnemers die na afloop trots een Bewijs van Deelname in ontvangst namen. 
Na een intensieve repetitie onder leiding van Tim Kliphuis stond in de namiddag het podium helemaal vol met jonge violisten tijdens het Violenorkest. Drie stukken werden opgevoerd, speciaal voor dit orkest gecomponeerd door Tim Kliphuis. Er werd zelfs volop geïmproviseerd voor de volle zaal. Knap gedaan iedereen! Bekijk hier de foto's van het Open Podium en het Violenorkest.

Bekijk hier allle prijswinnaars van deze concours-editie.

1e prijs winnaars 

Nederlands Vioolconcours 2022

Isobel Warmelink
Oskar Back Prijs

Joshua Tavenier
Davina van Wely Prijs

Valentine Blangé
Jonge Makers Prijs

Michelle Kumara
Iordens B Prijs

Sanne Lam
Iordens A Prijs

Jury

Per concours is er een speciale vakjury. De juryleden geven de deelnemers, indien zij dat willen, feedback na hun laatste optreden tijdens het concours. Bekijk hier de juryleden van het Nederlands Vioolconcours 2022.

Video's/livestreams

Van de optredens van de halvefinalisten in de Oskar Back en Davina van Wely Prijs zijn videoopnamen gemaakt. Bekijk deze op ons YouTube kanaal. Daar tref je ook andere filmpjes aan van onze finalisten.

Foto's

Geniet nog even na van het concours door op ons Flickr-account te foto's terug te kijken.

Persaandacht

De media had ook belangstelling voor het concours. Bekijk hier diverse artikelen en bekijk en beluister onze deelnemers bij o.a. Podium Witteman en NPO radio 4.