Lustrumconcert
zaterdag 21 oktober 2017

Registratie van het Lustrumconcert door Podium Witteman

Terugblik op 50 jaar Oskar Back Concours, door Moondocs

Het Nederlands Vioolconcours eert Oskar Back in Lustrumconcert

 Het lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back op zaterdag 21 oktober (Concertgebouw, Amsterdam) vormde een bijzonder eerbetoon aan de beroemde vioolpedagoog Oskar Back met optredens van voormalig prijswinnaars van het Nationaal Vioolconcours, een korte documentaire over het Nationaal Vioolconcours, een speech van beschermheer Prins Constantijn over het belang van het ontwikkelen van viooltalent zoals vioolpedagoog Oskar Back dat ooit startte, en het Nederlands Vioolconcours dat nu stimuleert. Uit handen van bestuurslid Kees Dijk kreeg Jaring Walta de eerste Oskar  uitgereikt voor zijn grote inzet voor de vioolconcoursen. Er werd vooruitgekeken naar de vioolconcoursen in januari 2018 waarvoor het grootste aantal deelnemers ooit zich heeft aangemeld. Mediapartner NTR nam het lustrumconcert op en zendt het uit op Radio 4 op maandag 23 oktober.
Op zondag 29 oktober (na Podium Witteman) wordt het concert uitgezonden op NPO Cultura.

Lustrumconcert Nederlands Vioolconcours – 50 jaar Oskar Back
Op zaterdag 21 oktober vond het Lustrumconcert van het Nederlands Vioolconcours plaats: 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tijdens het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw speelden vijf bijzondere prijswinnaars. Sluitstuk deze avond was een bijzonder duet van Vera Beths, die in 1969 de tweede editie won, en hét grote viooltalent Noa Wildschut (16 jaar, winnaar in de categorie Iordens in 2012). Daarnaast werden diverse topstukken uit de vioolliteratuur gespeeld door andere grote prijswinnaars als Simone Lamsma (2003), Rosanne Philippens (2009) en Daniel Rowland (1995). Ook gaf Emma Rhebergen (deelnemer aan het concours in 2016) samen met danseres Vera Goetzee een bijzondere performance.

Uitreiken eerste Oskar aan Jaring Walta
Uit handen van bestuurslid Kees Dijk kreeg vioolpedagoog Jaring Walta een beeldje uitgereikt: De Oskar voor zijn bijdrage aan begeleiden van vele violisten en voor zijn jarenlange inzet voor het vioolconcours. Kees Dijk: "Vele generaties violisten heb jij klaargestoomd om het weerbarstige leven van een uitvoerend kunstenaar vol goede moed aan te vangen! Dat deed je naast je eigen carrière als violist. Eerst in het Concertgebouworkest, toen als concertmeester bij het Overijssels Philharmonisch Orkest en tenslotte jarenlang als concertmeester van het Residentie Orkest. Jij fungeerde vaak als de thermometer van violistisch Nederland. Je wist ook als geen ander wat wel en met name wat niet door je collega pedagogen zou worden geaccepteerd, jij was altijd leading waar het het nieuw te componeren opdracht stuk betrof! Je beijverde je als jurylid, én als bestuurslid voor het vooruit stuwen van het vioolspel in Nederland. "
Jaring Walta was zeer dankbaar voor De Oskar en gaf goede raad en daad waarbij hij het Nederlands Vioolconcours een mooie toekomst toewenste.

Lustrumconcert | 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back

21 oktober 2017 | Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

Prijswinnaars delen podium Kleine Zaal
Voor veel violisten betekende de eerste prijs die zij behaalden tijdens het Nationaal Vioolconcours Oskar Back de opmaat voor een glansrijke carrière. Vanavond kunt u genieten van vijf bijzondere prijswinnaars die hun sporen in het muziekleven al ruimschoots hebben verdiend. Het sluitstuk van de avond wordt een heel bijzonder duet van Vera Beths, die in 1969 de tweede editie won, en hét Nederlandse viooltalent van dit moment Noa Wildschut (16 jaar, winnaar in de categorie Iordens in 2012). Daarnaast kunt u genieten van topstukken gespeeld door andere grote namen als Simone Lamsma, Rosanne Philippens en Daniel Rowland. Tevens laten we ook een bijzondere performance zien, uitgevoerd door Emma Rhebergen en danseres Vera Goetzee.

50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back
In 1967 vond de allereerste editie plaats van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Op zaterdag 21 oktober blikken we terug op vijftig jaar historie, maar kijken we ook vooruit naar de toekomst van het Vioolconcours.

Musici
Simone Lamsma - viool
Rosanne Philippens - viool
Noa Wildschut - viool
Daniel Rowland - viool
Vera Beths - viool
Emma Rhebergen - viool
Nino Gvetadze - piano
Yoram Ish-Hurwitz - piano
Julien Quentin - piano
Vera Goetzee - dans

Programma
Saint-Saëns - Elégie in D, op. 143
Ysaÿe - Caprice d'après l'étude en forme de valse de Saint-Saëns
Chausson - Poème in es, op. 25
Milhaud - Cinéma-fantaisie 'Le bœuf sur le toit'
Ysaÿe - Sonate in d, op. 27, nr. 3 'Ballade à Enesco'
Ysaÿe - Danse des Ombres (uit 'Sonate in a', op. 27, nr. 2)
Sjostakovitsj - Vijf stukken