Nederlands Vioolconcours

Het Nederlands Vioolconcours organiseert een tweejaarlijks Vioolconcours en Festival in Utrecht. De volgende editie vindt plaats in januari 2024.

Net als in 2022 is er tijdens het Nederlands Vioolconcours de Jonge Makers Prijs voor niet-klassieke violisten. En natuurlijk maken we ons ook weer op voor de bekende concoursen: de Oskar Back Prijs, de Davina van Wely Prijs, de Iordens A en B Prijzen, Showcase en niet te vergeten het Open Podium.
 
Op zondag 24 april vond het (door Corona uitgestelde) Open Podium en Violenorkest plaats. Lees hier meer. 

Oskar Back Prijs

De Oskar Back Prijs is voor toptalent: violisten tot en met 26 jaar die op het hoogste niveau willen uitvoeren. Deelnemers worden gemotiveerd topprestaties te leveren en door te stromen naar een vervolgstudie in het buitenland of deelname aan internationale concoursen. Daarnaast krijgen laureaten de kans laureatenconcerten te geven, mee te doen aan activiteiten ter promotie van viooltalent en aan het programma Talentsupport.

De Jonge Makers Prijs

NIEUW IN 2022

De Jonge Makers Prijs is met name bedoeld voor violisten en hun ensembles die andere dan klassieke genres spelen. Inschrijving staat open voor ensembles waarin een violist de leidende rol heeft en voor solo violisten. Violisten mogen hun ensemble inschrijven waarbij het maximumaantal musici 6 is. De violist is de ensembleleider. De gemiddelde leeftijd van het ensemble is niet hoger dan 30 jaar. De violist is niet ouder dan 26 jaar. 

Davina van Wely Prijs

De Davina van Wely Prijs is voor getalenteerde violisten van 14 tot en met 17 jaar die erover denken een vioolstudie te gaan doen of al deelnemen aan de vooropleiding van de vakopleidingen. De deelnemers kunnen ervaring opdoen met optreden en het meedoen aan een concours. Daarnaast krijgen violisten de kans deel te nemen aan activiteiten, zoals workshops en masterclasses, en op te treden op de laureatenconcerten.

Iordens A en B Prijzen

De Iordens A en B Prijzen zijn voor jonge violisten van respectievelijk 10 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 14 jaar om plezier in het vioolspelen te stimuleren en zich te ontwikkelen. Deelnemers krijgen een certificaat van deelname uitgereikt.

Showcase

De Showcase is voor violisten van 6 tot en met 17 jaar die zich willen presenteren aan het publiek en een panel van deskundigen. Viooltalenten spelen een zelf gekozen programma van maximaal 8 minuten. Zij gaan na hun optreden samen met de andere deelnemers in gesprek met (leden van) het panel en kunnen feedback krijgen op hun optreden. Ook krijgen de violisten een certificaat van deelname uitgereikt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om mee te spelen met het Violenorkest.

Open Podium

Het Open Podium is speciaal voor deelnemers, die nog niet zo ver zijn dat ze willen deelnemen aan de Iordens Prijs of de Showcase. Door je in te schrijven voor het laagdrempelige Open Podium kan je toch meedoen. En voor viooldocenten is het een goede gelegenheid om meer leerlingen mee te nemen. Zo wordt het een echte dag uit voor de hele vioolklas. Het NVC zorgt voor een pianist, waardoor het nog makkelijker wordt om mee te doen.

Violenorkest

Alle deelnemers aan het Davina van Wely, Iordens A, Iordens B, de Showcase en het Open Podium zijn automatisch ingeschreven voor deelname aan het Violenorkest. Dit orkest repeteert onder leiding van een dirigent in TivoliVredenburg en zal die middag optreden. Dit bijzondere lunchconcert is vrij toegankelijk.

Heb je vragen?

Heb je vragen, stuur dan een mailtje naar post@vioolconcoursen.nl 

Terugblik NVC 2022

Op ons YouTube kanaal vind je videos van alle onderdelen van het Nederlands Vioolconcours 2022. Kijk dus de voorrondes, halve finales én finales terug, je kunt zelfs per deelnemer de optredens terugvinden. Je kunt ook de videoportretten van de finalisten van de Davina van Wely en Oskar Back Prijs bekijken, en nog veel meer!