Nieuwsoverzicht

5 minutes with Coraline Groen

7 juli 2020

By Laurence Vittes - On February 2, when Coraline Groen took first prize in the 27th Netherlands Violin Competition in Utrecht, performing works by Mozart and Ravel, you could imagine her sweeping down the stairs at the Concertgebouw in Amsterdam to play for the first time as a soloist. Read further ...

Belactie: Word Vriend van het Nederlands Vioolconcours!

18 juni 2020

Vanaf maandag 22 juni nemen wij telefonisch contact op met onze deelnemers en bezoekers. Het Nederlands Vioolconcours is namelijk op zoek naar nieuwe Vrienden.

We vinden het belangrijk om bij te dragen aan een nieuwe generatie violisten met vaardigheden die aansluiten bij de huidige concertpraktijk en de belevingswereld van het hedendaagse publiek. Dit doen we o.a. door eens in de twee jaar een concours en festival te organiseren. Daarmee zijn wij een springplank voor jong viooltalent. Het Nederlands Vioolconcours helpt deelnemers en prijswinnaars op die manier een succesvolle carrière op te bouwen. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

U kunt uw betrokkenheid bij het bijzondere werk van Nederlands Vioolconcours concreet maken door Vriend te worden.

Bent u niet gebeld en wilt u ons steunen? Alle mogelijkheden om ons te steunen vindt u op deze pagina.

Heeft u vragen, bijvoorbeeld over deze belactie?
Neem dan gerust contact op met Aart-Jan van de Pol via post@vioolconcoursen.nl of 06-13588699.

NVC Online: webinars & masterclasses

14 mei 2020

Vanaf 9 juni starten we met NVC Online: tweewekelijkse masterclasses voor violisten en webinars over cultureel ondernemerschap voor jonge professionals. Er is beperkte ruimte voor publiek, maar iedereen kan gratis online meekijken en luisteren. De eerste Masterclass wordt gegeven door niemand minder dan Daniel Rowland. Het eerste webinar, een samenwerking met Grachtenfestival, Cello Biënnale en Young Pianist Foundation, is op 23 juni. Iris van der Valk (Social Media Manager bij Het Concertgebouw) en Tamar Brüggemann (klassiek festival Wonderfeel) spreken over over hoe je jouw doelgroep juist nu online én offline bereikt. Benieuwd naar al onze online activiteiten? Houd onze facebook- en instagrampagina in de gaten.   

Dit is dé gelegenheid om deze webinars en masterclasses vanaf de bank te volgen. Maar! Er is ook ruimte voor een kleine aantal mensen om bij de livestream aanwezig te zijn – uiteraard op 1,5 meter afstand. De ticketverkoop start op vrijdag 22 mei. 
Meer informatie over de livestreams én het bijwonen van de events >>

Violist en pedagoog Jaring Walta overleden

19 februari 2020

Tot ons groot verdriet is de Nederlandse violist en pedagoog Jaring Walta op zondag 16 februari overleden. Hij was 78 jaar en overleed in Zoetermeer, maakte zijn familie bekend. Walta was een invloedrijk vioolpedagoog met een brede muzikale interesse en warm hart voor de ontwikkeling van viooltalent in Nederland. Hij is van onschatbare waarde geweest voor de Nederlandse Vioolschool en heeft veel betekend voor diverse generaties Nederlandse violisten.

Jaring Walta studeerde, na te hebben voorgespeeld voor Oskar Back, viool in Amsterdam bij Davina van Wely. Vanaf zijn 21e speelde hij in het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij werd gevraagd als concertmeester van het Overijssels Philharmonisch Orkest en volgde een paar jaar later Theo Olof op als concertmeester bij het Residentie Orkest. In 2003 nam hij daar na 33 jaar afscheid van het orkest. Sinds 1981 was hij tevens viooldocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Veel van zijn studenten zijn terecht gekomen op goede plaatsen in het Nederlandse muziekleven. Daarnaast was Walta regelmatig jurylid van internationale en nationale concoursen, waaronder het Nationaal Vioolconcours, georganiseerd door het Studiefonds Oskar Back. Van dit Studiefonds was hij geruime tijd bestuurslid. Ook stond hij aan de wieg van het Davina van Wely Concours en de Iordens Viooldagen. Jaring Walta ontving bij het 50-jarig jubileum van het Oskar Back concours in 2017 de enige ooit uitgereikte Oskar voor zijn jarenlange inzet voor de Vioolconcoursen, een beeldje dat het Nederlands Vioolconcours speciaal voor die gelegenheid had laten maken. 

Geslaagd concours en festival

6 februari 2020

Drie weken lang stond Utrecht in het teken van de viool. Ruim 100 violisten gaven samen meer dan 128 concoursoptredens. Voor het eerst werd het Nederlands Vioolconcours gecombineerd met een festival, met 12 bijzondere concerten. Zo werden de spannende (halve) finales van jong viooltalent afgewisseld met concerten door oud-winnaars. In de curated concerten speelden violisten genre-overschrijdende muziek op verschillende nieuwe concertlocaties in de stad. 

Coraline Groen winnaar Oskar Back Prijs. Kaya Gür wint Davina van Wely Prijs.

1 februari 2020

De 24-jarige Coraline Groen heeft zaterdagavond in TivoliVredenburg de finale gewonnen van de Oskar Back Prijs. De talentvolle violiste ontving de prijs voor haar uitvoering van het Vierde vioolconcert van Mozart en Tzigane van Ravel van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden. Coraline won tevens de Publieksprijs. Eerder deze dag won Kaya Gür de Davina van Wely Prijs.

Winnaar Iordens A en B en finalisten Oskar Back

26 januari 2020

Wat een prachtige eerste finaledag gisteren in TivoliVredenburg. "We hoeven ons geen zorgen te maken over het viooltalent in Nederland", sprak Sven Arne Tepl, juryvoorzitter in de Oskar Back Prijs. Bekijk hier de prijswinnaars Iordens A en B Prijs en de finalisten voor de Oskar Back Prijs. Aanstaande zaterdag 1 februari is de finaledag. Graag tot dan!

Finale Iordens A en Davina van Wely Prijs

20 januari 2020

Na een prachtige Vioolconcoursdag gisteren in Utrecht, weten we ook wie er in de finale staan van de Iordens A en de Davina van Wely Prijs. In de finale Iordens A staan Emily van Baaren, Adinda van Delft en Marcel Sutedja. In de finale van de Davina van Wely Prijs staan Kaya Gür, Mara Mostert en Anna Schultsz. Bekijk hier alle prijswinnaars. 

Finalisten en prijswinnaars Iordens B

18 januari 2020

Door naar de finale van Iordens B Prijs op 25 januari in TivoliVredenburg zijn (in alfabetische volgorde): Diana Fakour Ghalati, Tess Verweij en Luca van der Waals. De prijs voor beste uitvoering van ‘Three Short Pieces’ van Arnold Marinissen gaat naar Kira van der Woerd. De Bartholomeus Prijs gaat naar Kayte Moll van Charante. Zij mag op 1 februari optreden tijdens het Lunchconcert in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht.

Halvefinalisten Oskar Back Prijs bekend

17 januari 2020

Tijdens de voorrondes van de Oskar Back Prijs heeft de jury besloten dat dat volgende 8 kandidaten door zijn naar de halve finale (in alfabetische volgorde): Leon Blekh, Coraline Groen, Maxime Gulikers, Caspar Horsch, Arthur Rusanovsky, Lena ter Schegget, Charlotte Spruit en Isobel Warmelink. Isobel heeft ook de prijs voor beste uitvoering van KAYA van Maxim Shalygin gewonnen.

Halvefinalisten Davina van Wely Prijs bekend

13 januari 2020

Afgelopen weekend vonden de Voorrondes van de Davina van Wely Prijs (14-17 jaar) plaats in het Utrechts Conservatorium. Juryvoorzitter Richard Wolfe maakte de namen van de acht kandidaten bekend: Alice van Binsbergen, Matthia Elders, Olga Göschel, Kaya Gür, Quintijn van Heek, Anna Maring, Mara Mostert en Anna Schultsz. Zij zullen deelnemen aan de Halve Finale op zondag 19 januari in TivoliVredenburg (Hertz). Kaya won de Prijs voor beste uitvoering van het stuk #lovethispiece van Vanessa Lann.

Kaartverkoop Nederlands Vioolconcours- en festival gestart

9 oktober 2019

Violisten en muziekliefhebbers uit alle windstreken verzamelen zich van 11 januari t/m zo 2 februari 2020 in Utrecht voor het Nederlands Vioolconcours- en festival. Drie weken boordevol concerten, competitie en inspiratie. Kandidaten in vier leeftijdscategorieën strijden om de vele prijzen. en muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het concours of een van de vele concerten. Het festival sluit af met de grote finale van de categorie Oskar Back in de Grote Zaal met het Residentie Orkest, o.l.v. Anja Bihlmaier. De kaartverkoop is vandaag gestart.

Inschrijving Nederlands Vioolconcours geopend

2 september 2019

Doe van 11 januari tot en met 1 februari 2020 mee met het Nederlands Vioolconcours 2020. Violisten in de leeftijd van 6 tot en met 26 jaar kunnen zich vanaf vandaag aanmelden in een van de verschillende leeftijdscategorieën. Inschrijven kan tot en met vrijdag 1 november 2019. Schrijf je nu in en misschien word jij wel de opvolger van Niek Baar, Luna de Mol, Anna Schultsz of Kira van der Woerd.

Pels Rijcken sponsor Nederlands Vioolconcours

9 juni 2019

Het gerenommeerde advocaten- en notariskantoor Pels Rijcken en het Nederlands Vioolconcours gaan een sponsorovereenkomst aan voor 2 jaar. Pels Rijcken draagt daarmee op een belangrijke manier bij aan een bijzonder Vioolconcours dat jonge professionals in staat stelt hun vakmanschap verder te ontwikkelen. 

“Het Nederlands Vioolconcours en Pels Rijcken zetten zich in om talent te ontwikkelen en te versterken. Of het nu gaat om jong talent, of om professionals die al jaren het vak beoefenen. Vanaf 3 juli 2019 bundelen wij onze krachten en zien wij onze sponsorsamenwerking als een opmaat naar een prachtige finale op 1 februari 2020.” - Frank Oranje, bestuursvoorzitter van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, advocaten en notarissen.

Onderschrift foto: v.l.n.r. Arnoud Boorsma (partner Pels Rijcken), Stef Collignon (bestuur Stichting Nederlandse Vioolconcoursen) en Frank Oranje (bestuursvoorzitter Pels Rijcken) tijdens de ondertekening van het sponsorcontract.

Composities Nederlands Vioolconcours 2020 live

8 juni 2019

Maxim Shalygin heeft voor de kandidaten in de Oskar Back categorie een uitdagend stuk geschreven onder de titel KAYA. Vanessa Lann, die in maart nog de Buma Classical Award won, schreef speciaal voor de Davina van Wely categorie #lovethispiece, een stuk waarin je ook zelf mag improviseren. Arnold Marinissen liet zich voor de Iordens B categorie inspireren tot drie korte stukjes en Trevor Grahl schreef voor de Iordens A categorie een compositie over de dromerige volksmuzikant Don Messer.

Inschrijving Nederlandse Viooldag 2019 geopend

3 juni 2019

Op zondag 13 oktober vindt de Nederlandse Viooldag 2019 plaats in het Utrechts Conservatorium, Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats. Een dag voor violisten, viooldocenten en muziekliefhebbers. Laat je informeren over deelname aan het Nederlands Vioolconcours 2020, schrijf je in voor masterclasses en workshops en kom genieten van prachtige concerten.

Tim Brackman speelt met vluchtelingen op Lesbos

18 maart 2019

Het aanstormende viooltalent Tim Brackman (links op de foto), finalist in de categorie Oskar Back 2018, zal samen met topviolist en oud-Oskar Back winnaar Jeroen de Groot (rechts op de foto) in juli 2019 naar het Griekse eiland Lesbos afreizen voor een bijzonder concert. Zij treden op met het ‘CbM Orchestra’, een gelegenheidsgezelschap dat bestaat uit vluchtelingen die de muzieklessen van de Nederlandse hulporganisatie ‘Connect by Music’ volgden. Lees hier het hele persbericht.

Repertoire NV 2020 bekend

18 maart 2019

Het repertoire van het Nederlands Vioolconcours 2020 is bekend. Over 10 maanden alweer starten zo'n 100 violisten in Utrecht met de voorrondes van ons mooie concours. Bekijk hier welke stukken er gespeeld moeten worden in de categorieën Oskar Back, Davina van Wely, Iordens B en Iordens A. Inschrijven voor het Nederlands Vioolconcours kan van maandag 2 september tot en met vrijdag 1 november 2019 via de website.

All of Bach Vioolproject - meld je aan!

20 december 2018

Voor het All of Bach Vioolproject neemt Shunske Sato, violist en artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, in juni 2019 alle solowerken voor viool van Johann Sebastian Bach op. Dit project betreft een samenwerking tussen de Nederlandse Bachvereniging en het Nederlands Vioolconcours. Ben jij tussen de 10 en 18 jaar oud en wil je, een deel uit, en vioolpartita of -sonate opnemen voor het project All of Bach? Meld je dan nu aan! Kijk hier voor meer informatie.

Hoge opkomst bij Viooldag 2018

8 oktober 2018

Op zondag 7 oktober vond de tweede Nederlandse Viooldag plaats in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats in Utrecht. Een dag voor violisten, viooldocenten en muziekliefhebbers. Simone Lamsma (Eerste Prijs Oskar Back 2003) gaf masterclasses aan de Davina van Wely finalisten van 2018. Er waren workshops van Tim Kliphuis (improvisatie) en Diamanda Dramm (moderne speeltechniek). En er werden zelfs eigen violen en strijkstokken gemaakt. Bekijk hier de foto's.

Programma Nederlandse Viooldag 2018 bekend: meld je aan!

5 juli 2018

Op zondag 7 oktober vindt de tweede Nederlandse Viooldag plaats in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats in Utrecht. Een dag voor violisten, viooldocenten en muziekliefhebbers. Simone Lamsma (Eerste Prijs Oskar Back 2003) geeft masterclasses aan de Davina van Wely finalisten van 2018. Meld je aan voor workshops van Tim Kliphuis (improvisatie) en Diamanda Dramm (moderne speeltechniek). Of maak je eigen instrument met Jacob Plooij en kijk rond op de violenmarkt. Ilona Sie Dhian Ho en Wieke Karsten geven workshops speciaal voor viooldocenten (gratis voor ESTA leden). Er is een lunchconcert en natuurlijk we sluiten de dag ook af met een prachtig concert. De musici zijn Simone Lamsma, Niek Baar (Eerste Prijs Oskar Back 2018), Diamanda Dramm en het Dudok Kwartet.

Kijk hier voor het volledige programma en meld je aan.

Aart-Jan van de Pol volgt Janneke Slokkers op als nieuwe directeur Nederlands Vioolconcours

1 februari 2018

Vanaf vandaag is Aart-Jan van de Pol de nieuwe directeur van het Nederlands Vioolconcours. Aart-Jan werkt sinds 2005 als concertorganisator in de klassieke muziekwereld, waarvan de afgelopen 10 jaar als programmeur voor het Koninklijk Concertgebouw. Aart-Jan heeft oog voor talent en talentontwikkeling en kent de weg in het culturele veld, zowel internationaal als nationaal. Het bestuur is zeer verheugd dat zich in de persoon van Aart-Jan een waardige opvolger heeft aangediend voor Janneke Slokkers. 

Aart-Jan volgt Janneke Slokkers op, die de afgelopen twee jaar als directeur leiding gaf aan het Nederlands Vioolconcours. Onder haar bezielende leiding werd onder andere voor het eerst de Nederlandse Viooldag georganiseerd in september 2017. Het lustrum ter ere van 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back werd afgelopen oktober in een uitverkochte Kleine Zaal van het Concertgebouw groots gevierd in aanwezigheid van de beschermheer, Z.K.H. Prins Constantijn. Daarnaast mochten we een recordaantal deelnemers verwelkomen tijdens het afgelopen Nederlands Vioolconcours 2018. Het bestuur spreekt haar grote dank uit voor de geweldige bijdragen die zij heeft geleverd de afgelopen jaren, waarbij zij het Nederlands Vioolconcours met nieuw elan verder heeft weten te brengen. Janneke combineerde haar rol bij het Nederlands Vioolconcours met haar werkzaamheden als manager Artistieke Zaken van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en zal haar functie daar voortzetten.

Winnaars Nederlands Vioolconcours 2018

21januari 2018

Niek Baar winnaar Nederlands Vioolconcours 2018, categorie Oskar Back
Vanavond was de avond van Niek Baar. Hij speelde het Vioolconcert van Schumann en won daarmee de felbegeerde titel 'winnaar Nederlands Vioolconcours 2018' in de categorie Oskar Back: "Ik heb erg genoten deze weken en vergat bijna dat ik meedeed aan een concours." Tim Brackman en Hawijch Elders waren de medefinalisten tijdens het prachtige finaleconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Hawijch Elders won de publieksprijs.

Winnaars in de overige categorieën:
Davina van Wely: Luna De Mol
Iordens B: Anna Schultsz
Iordens A: Kira van der Woerd

Finalisten categorie Iordens A & B bekend: Zohra Jongerius, Kira van der Woerd en Alix Rodenburg (A) en Olga Göschel, Alice van Binsbergen en Anna Schultsz (B)

15 januari 2018

Gisteren vonden de laatste voorronden plaats van de categorieën Iordens A en B in het Conservatorium van Utrecht (HKU). In de categorie B (13 - 14 jaar) zien we volgende week terug in de finale: Olga Göschel, Alice van Binsbergen en Anna Schultsz. In onze jongste categorie Iordens A (10 - 12 jaar) zijn Zohra Jongerius, Kira van der Woerd en Alix Rodenburg doorgedrongen tot de finale. Tess Verweij ontving de aanmoedigingsprijs. Daarnaast ging de prijs voor de beste uitvoering van de opdrachtcompositie in de categorie Iordens B (Tryptique van Maurizio Spiridigliozzi) naar Anna Schultsz en speelde Kira van der Woerd de opdrachtcompositie van Arne Werkman - Piece pour violon et piano, op. 66 het beste. Allemaal van harte gefeliciteerd en we zien jullie terug in de finale op zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg, Hertz!

Finalisten categorie Oskar Back bekend: Niek Baar, Tim Brackman en Hawijch Elders

13 januari 2018

Vandaag vond eveneens de halve finale plaats in de categorie Oskar Back. Tim Brackman, Boglárka Erdös, Hawijch Elders, Mayu Konoé, Karen Su, Emma Rhebergen, Niek Baar en Maxime Gulikers probeerden allen een van de drie finaleplekken te bemachtigen. Uiteindelijk zien we volgende week Tim Brackman, Hawijch Elders en Niek Baar terug in de zinderende finale. Deze vindt plaats op zaterdag 20 januari om 20.00 uur in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Zij worden tijdens het spelen van de vioolconcerten van Schumann (Niek en Tim) en Dvorak (Hawijch) begeleid door het Residentie Orkest o.l.v. Otto Tausk. Daarnaast zagen we vandaag 8 hele interessante en mooie performances. De prijs voor de beste performance werd gewonnen door Maxime Gulikers. Van harte gefeliciteerd Niek, Tim en Hawijch en tot zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg, Grote Zaal!

Finalisten categorie Davina van Wely bekend: Salomé Bonnema, Luna De Mol en Enzo Kok

13 januari 2018

Vandaag vond in Cloud Nine van TivoliVredenburg de halve finale plaats van de categorie Davina van Wely. Acht kandidaten streden om de drie felbegeerde plekken en na een mooie halve finale zien we volgende week terug in de finale: Salomé Bonnema, Enzo Kok en Luna De Mol. Zij worden tijdens de finale begeleid door het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Carel den Hertog. Van harte gefeliciteerd Salomé, Enzo en Luna en tot zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg, Hertz!

Halve finalisten bekend categorie Davina van Wely

7 januari 2018

Afgelopen weekend traden de 13 deelnemers aan in de categorie Davina van Wely. Acht van hen zijn door naar de halve finale: Salomé Bonnema, Sedna Heitzman, Fleur Overbeek, Iris van Nuland, Sander Kuitert, Enzo Kok, Luna De Mol en Nathan Hoornaert. Sedna Heitzman is tevens winnaar van de beste uitvoering van opdrachtcompositie, deze editie geschreven door Santiago Cimadevilla, El fin de la métafora. Van harte gefeliciteerd allemaal en tot zaterdag 13 januari in TivoliVredenburg, Cloud Nine!

Halve finalisten categorie Oskar Back bekend

6 januari 2018

Afgelopen donderdag en vrijdag traden de 15 deelnemers aan in de categorie Oskar Back. Acht van hen zijn door naar de halve finale: Tim Brackman, Boglárka Erdös, Hawijch Elders, Mayu Konoé, Karen Su, Emma Rhebergen, Niek Baar en Maxime Gulikers. Tim Brackman is tevens winnaar van de beste uitvoering opdrachtcompositie, het geweldige werk van Calliope Tsoupaki - Aeriko. Van harte gefeliciteerd en tot zaterdag 13 januari in TivoliVredenburg, Hertz!

Nieuwe directeur Nederlands Vioolconcours per 1 februari

16 december 2017

Na het vioolconcours in januari neemt de organisatie afscheid van directeur Janneke Slokkers. Zij heeft zich de afgelopen twee jaar als interim-directeur met hart en ziel ingezet voor het Nederlands Vioolconcours. Janneke zal worden opgevolgd door Aart-Jan van de Pol. Aart-Jan is o.a. coach van musici en helpt hen hun dromen op een succesvolle manier vorm te geven. De afgelopen jaren werkte Aart-Jan als programmeur voor Het Koninklijk Concertgebouw. Hij heeft oog voor talent en talentontwikkeling en weet de weg in het culturele veld, zowel internationaal als nationaal. Janneke zal nog tot en met de concoursen de eindverantwoordelijke blijven van het Nederlands Vioolconcours en zal Aart-Jan gedurende het concours verder inwerken. Per 1 februari draagt zij dan vol vertrouwen het stokje aan hem over.

Vijf toptalenten schitterden op Lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back

23 oktober 2017

Het lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back op zaterdag 21 oktober (Concertgebouw, Amsterdam) vormde een bijzonder eerbetoon aan de beroemde vioolpedagoog Oskar Back met optredens van voormalig prijswinnaars van het Nationaal Vioolconcours, een korte documentaire over het Nationaal Vioolconcours, een speech van beschermheer Prins Constantijn over het belang van het ontwikkelen van viooltalent zoals vioolpedagoog Oskar Back dat ooit startte, en het Nederlands Vioolconcours dat nu stimuleert. Uit handen van bestuurslid Kees Dijk kreeg Jaring Walta de eerste Oskar  uitgereikt voor zijn grote inzet voor de vioolconcoursen. Er werd vooruitgekeken naar de vioolconcoursen in januari 2018 waarvoor het grootste aantal deelnemers ooit zich heeft aangemeld. Mediapartner NTR nam het lustrumconcert op en zendt het uit op Radio 4 op maandag 23 oktober. Op zondag 29 oktober (na Podium Witteman) wordt het concert uitgezonden op NPO Cultura. 

Lustrumconcert Nederlands Vioolconcours – 50 jaar Oskar Back 
Op zaterdag 21 oktober vond het Lustrumconcert van het Nederlands Vioolconcours plaats: 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tijdens het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw speelden vijf bijzondere prijswinnaars. Sluitstuk deze avond was een bijzonder duet van Vera Beths, die in 1969 de tweede editie won, en hét grote viooltalent Noa Wildschut (16 jaar, winnaar in de categorie Iordens in 2012). Daarnaast werden diverse topstukken uit de vioolliteratuur gespeeld door andere grote prijswinnaars als Simone Lamsma (2003), Rosanne Philippens (2009) en Daniel Rowland (1995). Ook gaf Emma Rhebergen (deelnemer aan het concours in 2016) samen met danseres Vera Goetzee een bijzondere performance.

Uitreiken eerste Oskar aan Jaring Walta
Uit handen van bestuurslid Kees Dijk kreeg vioolpedagoog Jaring Walta een beeldje uitgereikt: De Oskar voor zijn bijdrage aan begeleiden van vele violisten en voor zijn jarenlange inzet voor het vioolconcours. Kees Dijk: "Vele generaties violisten heb jij klaargestoomd om het weerbarstige leven van een uitvoerend kunstenaar vol goede moed aan te vangen! Dat deed je naast je eigen carrière als violist. Eerst in het Concertgebouworkest, toen als concertmeester bij het Overijssels Philharmonisch Orkest en tenslotte jarenlang als concertmeester van het Residentie Orkest. Jij fungeerde vaak als de thermometer van violistisch Nederland. Je wist ook als geen ander wat wel en met name wat niet door je collega pedagogen zou worden geaccepteerd, jij was altijd leading waar het het nieuw te componeren opdracht stuk betrof! Je beijverde je als jurylid, én als bestuurslid voor het vooruit stuwen van het vioolspel in Nederland." 
Jaring Walta was zeer dankbaar voor De Oskar en gaf goede raad en daad waarbij hij het Nederlands Vioolconcours een mooie toekomst toewenste.

Bekijk de foto's (©Foppe Schut) en de film van Moondocs over 50 jaar Oskar Back Concours.

Veel enthousiasme voor eerste editie Nederlandse Viooldag van Nederlands Vioolconcours als start vioolseizoen

25 september 2017

Het vioolseizoen is op zondag 24 september van start gegaan met de eerste Nederlandse Viooldag in het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Een grote groep jong viooltalent nam deel aan de masterclasses van (inter)nationale topviolisten als Philippe Graffin, Vera Beths en Peter Brunt of volgden workshops van Oene van Geel, Diamanda Dramm en Tiziana Pintus. Er werd ook vooruitgekeken naar het lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back op zaterdag 21 oktober (Concertgebouw, Amsterdam) en de Nederlandse Vioolconcoursen in januari 2018. Vanaf 4 januari zullen de voorrondes van de verschillende categorieën plaatsvinden en op zaterdag 20 januari worden de concoursen afgesloten met een spannende finaledag in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Nederlandse Viooldag – 24 september 2017 – Den Haag
Op zondag 24 september 2017 vond in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor het eerst de Nederlandse Viooldag plaats. Tijdens deze dag kon men deelnemen aan masterclasses en workshops, was er een kindervoorstelling over Mozart en een vioolmarkt met vioolbouwers. Ook waren de opdrachtcomponisten aanwezig om hun opdrachtcomposities voor de Nederlandse Vioolconcoursen 2018 toe te lichten en presenteerde het Nationaal Muziekinstrumentenfonds hun speciale collectie violen die men ter plekke mocht uitproberen.

Ruim 150 belangstellenden genieten van eerste editie Nederlandse Viooldag 2017
Er waren workshops van o.a. Jan Willem de Vriend, Oene van Geel, Tiziana Pintus, Diamanda Dramm, masterclasses door Philippe Graffin (18-26 jaar), Vera Beths (14-17 jaar) en Peter Brunt (10-14 jaar). Er was een Luisterquiz en publiek kon verschillende instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) uitproberen. Grote belangstelling was er voor de kindervoorstelling ‘De kleine Mozart’ door Marieke de Bruijn met haar strijkkwartet en de tangoband van Santiago Cimadevilla. Ook was schrijver Cees van den Berg van kinderboek “Lotje Later” aanwezig. Tijdens de dag werd er ook vooruitgeblikt naar de Nederlandse Vioolconcoursen in januari 2018.

Lustrumconcert Nederlands Vioolconcours – 50 jaar Oskar Back
Op zaterdag 21 oktober vindt het Lustrumconcert van het Nederlands Vioolconcours plaats: 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tijdens het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw spelen vijf bijzondere prijswinnaars. Sluitstuk deze avond is een bijzonder duet van Vera Beths, die in 1969 de tweede editie won, en hét grote viooltalent Noa Wildschut (16 jaar, winnaar in de categorie Iordens in 2012). Daarnaast diverse topstukken uit de viooliteratuur, gespeeld door andere grote prijswinnaars als Simone Lamsma, Rosanne Philippens en Daniel Rowland. Ook zal Emma Rhebergen (deelnemer editie Oskar Back 2016) samen met danseres Vera Goetzee haar bijzondere performance laten zien.
Tickets: www.nederlandsvioolconcours.nl/agenda

Nederlands Vioolconcours – 4 tot en met 20 januari 2018 – Utrecht
Van 4 tot en met 20 januari 2018 vindt het Nederlands Vioolconcours plaats, in de categorieën Oskar Back, Davina van Wely, Iordens en Showcase. Viooltalenten van 6 t/m 26 jaar strijden om de felbegeerde prijzen van de vioolconcoursen. De finale is op zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg. Voorrondes in de HKU en het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Utrecht. De concoursen geven jonge violisten de kans om te excelleren en op die manier anderen te inspireren.

FOTO: ©Annelies-van-der-Vegt

De inschrijving voor het Nederlands Vioolconcours is geopend! 

1 september 2017

Het is zover! De inschrijving voor het Nederlands Vioolconcours is geopend. Wees er snel bij, er zijn beperkte plekken beschikbaar! Schrijf je hier in. 

Nederlandse Vioolconcoursen 2018

14 juli 2017

Over enkele weken is het zover, dan start de inschrijving voor de Nederlandse Vioolconcoursen 2018. Vanaf 1 september tot en met 15 oktober kun je je inschrijven via onze vernieuwde site. 

Inschrijven voor de Nederlandse Viooldag

13 juli 2017

Het programma van de Nederlandse Viooldag op zondag 24 september is grotendeels bekend! Kom kijken en luisteren naar de workshops van Jan Willem de Vriend, Oene van Geel, Tiziana Pintus, Diamanda Dramm of geef je op voor de masterclasses door Philippe Graffin (18 - 26 jaar), Vera Beths (14 - 17 jaar) of Peter Brunt (10 - 14 jaar). Doe mee met de NMF-luistertoets of vraag om advies bij de diverse vioolbouwers. En geniet van de kindervoorstelling 'De kleine Mozart' door Marieke de Bruijn met haar kwartet of swing mee met de tangoband van Santiago Cimadevilla. Daarnaast zijn de componisten aanwezig die de opdrachtcomposities hebben geschreven voor het aanstaande Vioolconcours in januari 2018. Zij zullen een toelichting geven op hun stukken en kunnen al je vragen beantwoorden. Bekijk hier het voorlopige blokkenschema en vindt hier het inschrijfformulier.

Opdrachtencomposities Nederlandse Vioolconcoursen 2018

6 juli 2017

De opdrachtcomposities voor de Nederlandse Vioolconcoursen in 2018 zijn klaar! Je kunt ze hier downloaden. De componisten zijn aanwezig tijdens de Nederlandse Viooldag op zondag 24 september en zullen dan hun stuk nader toelichten. Uiteraard heb je de mogelijkheid om die dag al je vragen over het stuk aan ze te stellen.

Start kaartverkoop Lustrumconcert zaterdag 21 oktober 2017

8 juni 2017

De kaartverkoop voor het bijzondere Lustrumconcert (50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back) op zaterdag 21 oktober is gestart via de website van het Concertgebouw. Koop je kaarten hier.  Lees hier meer over het concert.

Nederlandse Viooldag: zondag 24 september 2017

19  mei 2017

Op zondag 24 september vindt de Nederlandse Viooldag plaats in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Een dag voor jong en oud met een bomvol programma met o.a. workshops, optredens, masterclasses, standjes, vioolpedagogiek, horeca en nog veel meer. Ook wordt er vooruitgeblikt naar het concours in januari 2018 en is er gelegenheid om die dag vragen te stellen over het programma aan onder meer de opdrachtcomponisten die aanwezig zullen zijn. Via deze link vind je het hele programma en kun je je inschrijven voor de diverse onderdelen die deze dag zullen plaatsvinden.

Repertoire Het Nederlandse Vioolconcours 2018 bekend

29 maart 2017

Het repertoire voor Het Nederlandse Vioolconcours 2018 is bekend! Via het kopje ‘Concours 2018’ kun je per categorie het repertoire bekijken. De inschrijving start op 1 september a.s.

Data Het Nederlandse Vioolconcours 2018 bekend

22 februari 2017

Van donderdag 4 t/m zondag 14 januari zijn de voorrondes en halve finales van het Nederlandse Vioolconcours 2018. Op zaterdag 20 januari is de finale.

Categorie Iordens weer terug naar twee leeftijdscategorieën

22 februari 2017

Tijdens het aanstaande concours in januari 2018 zal de categorie Iordens, net als in het verleden, weer bestaan uit twee categorieën. Daarnaast zal de leeftijdsgrens worden opgerekt naar 14 jaar. De categorieën zien er als volgt uit:
A: 10 t/m 12 jaar          geboren tussen 21 januari 2005 en 20 januari 2008
B: 13 t/m 14 jaar          geboren tussen 21 januari 2003 en 20 januari 2005

Het Oskar Back Concours bestaat 50 jaar!

10 januari 2017

Op 6 en 8 maart 1967 vond het allereerste Nationaal Vioolconcours Oskar Back plaats. Emmy Verhey werd op 8 maart tot de eerste winnares van dit prestigieuze concours gekroond. Zij werd als winnaar opgevolgd door o.a. Vera Beths, Jaap van Zweden, Sonja van Beek, Daniel Rowland, Liza Ferschtman, Tjeerd Top en Simone Lamsma. Om dit te vieren vindt op zaterdag 21 oktober 2017 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw het speciale lustrumconcert plaats. We hopen dat vele violisten dit heugelijke feit met ons willen vieren die avond!

Residentie Orkest begeleidt finale categorie Oskar Back 2018

10 januari 2017

We zijn zeer verheugd dat het Residentie Orkest op zaterdag 20 januari 2018 de finalisten van de categorie Oskar Back zal begeleiden. Het orkest staat deze avond onder leiding van dirigent Otto Tausk.