De Stichting Nederlandse Vioolconcoursen (SNV) organiseert o.a. het Nederlands Vioolconcours (NVC), de Viooldagen, NVC Op Maat en het festival Nacht van de Viool.
De stichting is in 2012 ontstaan uit een fusie van drie vioolconcoursen afkomstig uit Amsterdam (Oskar Back Concours, 18-26 jaar) en Den Haag (Davina van Wely Concours, 14-17 jaar; en Iordens Viooldagen, 10-14 jaar). Sindsdien heeft de SNV zich ontwikkeld tot een belangrijke constante in de (talent-)ontwikkeling van beginnende violisten, viooltalenten en jonge professionals. De stichting wordt structureel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Het NVC vindt sinds 2016 plaats in Utrecht, de eerste editie van de Nacht van de Viool was in januari 2023.
De SNV gelooft dat artistieke, professionele en persoonlijke ontwikkeling mogelijk is voor alle Nederlandse violisten, ongeacht sociaalmaatschappelijke status, spelniveau of het genre waarin ze actief zijn.
Het is de missie van de SNV om een rijke viool-community te creëren waar amateurs, talenten, professionals en publiek elkaar vinden en inspireren. Onze missie is geslaagd als ieder kind in Nederland gelijke toegang heeft tot vioolonderwijs en de mogelijkheid zich breed te ontwikkelen, als professionele musici en docenten een goed inkomen kunnen genereren en er een groot publiek is voor Nederlandse violisten.
In de komende vier jaar bereiken we ca. 1.200 deelnemers, ca. 15.000 bezoekers en honderden professionals. Onze activiteiten hebben een blijvende impact op al deze mensen.
De kernactiviteiten van de SNV zijn:
A. Nederlands Vioolconcours
a. Klassieke concoursen (even jaren)
b. Jonge Makers Prijs (oneven jaren)
B. Regionale Viooldagen
C. NVC Op Maat
D. Nacht van de Viool
"Nacht van de Viool was absolutely mesmerizing. Aside from the fact that it was elegant and organized in a way that would take the breath of anyone who attended it, it had an extra and enormous value for us, people cuped up in AZC's. I live only for these events.
Marwa (bezoeker via Welkom in Utrecht)
"Wat een rijkdom aan uniek en gepassioneerd viooltalent in Nederland! Iets om heel trots op te zijn. Groot applaus voor het Nederlands Vioolconcours dat zo’n gezonde en vruchtbare omgeving creëert om in te groeien en bloeien, als één grote vioolfamilie. Een hele leerzame, uitdagende en waardevolle bouwsteen in het leven van de aanstormende violisten!"
Frederieke Saeijs, jurylid NVC 2024
“Het is geweldig om de Oskar Back Prijs te winnen omdat ik hierdoor kansen krijg om te soleren met orkesten en recitals te spelen op plekken waar ik anders niet zomaar binnenkom. Zo krijg ik de mogelijkheid om, naast het orkestspel en de kamermuziek die ik al deed, ook mezelf te ontwikkelen en ontdekken als soliste. Het is fijn dat het concours me ook helpt met het plannen en praten met organisaties van concerten.”
Coraline Groen, Eerste Prijs Oskar Back 2020
“Het meedoen aan het Davina van Wely concours is voor mij een doel geweest om naar toe te werken. Zodra ik hoorde dat ik mee mocht doen met het concours, raakte ik meer gemotiveerd om urenlang te oefenen."
Kaya Gür, Eerste Prijs Davina van Wely 2020
“Het winnen van het Nederlands Vioolconcours 2018 heeft erg veel voor me betekend; de vele laureatenconcerten zijn natuurlijk geweldig, en dan al die professionals en muziekliefhebbers die je naam horen. Het behalen van de Eerste Prijs in de categorie Oskar Back blijkt voor veel orkesten en zalen een goede reden om mij uit te nodigen.”
Niek Baar, Eerste Prijs Oskar Back 2018
“Het Nederlands Vioolconcours toont aan dat innovatie in de muziek mogelijk is en bereidt de musici optimaal voor op de wereld die komen gaat. Ik ben trots op deze jonge violisten die gehoor geven aan hun talent en dat vol passie durven te doen.”
Prins Constantijn der Nederlanden, Beschermheer Nederlands Vioolconcours
"Het is enorm belangrijk om jong talent kansen te geven om te excelleren op een internationaal podium."
Bernard Haitink
“Het winnen van het Vioolconcours Oskar Back was voor mij een van de belangrijkste momenten in mijn carrière, het opende deuren naar de internationale podia. Ik wil er graag aan bijdragen dat zo veel mogelijk topviolisten deze kans krijgen.”
Jaap van Zweden, winnaar Eerste Prijs Oskar Back, 1977 (Comité van Aanbeveling)
“Eén van de belangrijkste dingen voor een moderne violist is veelzijdigheid: het beheersen van verschillende stijlen en muzieksoorten, waarin je op zoek moet naar meer dan naar één ultieme vioolklank.”
Pieter van Loenen, winnaar NTR-muziekprijs 2016, Tweede Prijs Oskar Back 2016
“Mijn legendarische vioolpedagoge Davina van Wely zei, luister jongetje, je doet mee, gewoon om het programma te leren. En dan zien we wel.”
Jaap van Zweden, winnaar Eerste Prijs Oskar Back 1977 (Comité van Aanbeveling)
“Fantastisch dat Het Nederlandse Vioolconcours een nieuwe weg inslaat en musici intensief begeleidt om het concertpodium van de 21ste eeuw te bespelen."
Janine Jansen (Comité van Aanbeveling)