Geschiedenis
________

Het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, het Davina van Wely Vioolfestival en de Iordens Viooldagen hebben in 2011 besloten hun krachten te bundelen. De betrokken stichtingen zijn in juli 2012 gezamenlijk opgegaan in de Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.

De drie concoursen waren vernoemd naar twee grote vioolpedagogen uit Nederland en een welgestelde vioolliefhebber. De namen van de voormalige concoursen komen nu terug in de aanduidingen van de leeftijdscategorieën van Het Nederlandse Vioolconcours.

Nationaal Vioolconcours Oskar Back
Het Nationaal Vioolconcours Oskar Back vond voor de eerste keer plaats in 1967. Oskar Back (1879-1963), een violist van oorspronkelijk Hongaarse afkomst, was een belangrijke vioolleraar in Nederland. Hij gaf les aan viooltalenten als Theo Olof, Emmy Verhey, Herman Krebbers en Davina van Wely. Tot en met 2013 vond het Oskar Back Vioolconcours plaats in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Iordens Viooldagen
De Iordens Viooldagen bestaan sinds 1980. Deze dagen zijn ontstaan uit de wens van viooldocenten en muziekschooldirecteuren om iets te organiseren voor de jongste violisten. Vóór die tijd was er in 1976 het Iordens Concours, dat vooral geschikt was voor conservatoriumstudenten.

De Iordens Viooldagen hebben zich vanaf 1980 gericht op samenspelen en concoursen violisten van 6 tot en met 15 jaar. De Hoogwelgeboren Vrouwe Antoinette Jacqueline barones Sweerts de Landas (1871-1950) liet in de statuten opnemen dat een gedeelte van haar nalatenschap gebruikt moest worden voor een vioolprijs op haar naam. De prijs kreeg de naam van haar echtgenoot, de bankier Ernst Anthon Iordens (1861-1937). Tot en met 2012 vond het concours plaats op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Davina van Wely Vioolfestival
Het Davina van Wely Vioolfestival is sinds 1991 ingesteld om de leerlijn voor jonge violisten compleet te maken. De vioolpedagoge Davina van Wely (1922-2004) zat bij de eerste editie zelf in de jury. Davina van Wely gaf les aan het Muzieklyceum te Amsterdam, dat later het Conservatorium van Amsterdam werd. Vanaf 1969 gaf Van Wely ook les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij leidde een halve eeuw lang succesvolle musici op, zoals Jaap van Zweden, Isabelle van Keulen, Jaring Walta, Coosje Wijzenbeek, Sonja van Beek en Jan Willem de Vriend. Tot en met 2011 vond het concours plaats op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.