Nederlandse Viooldag 2019

zondag 13 oktober 2019 | Utrechts Conservatorium

Op zondag 13 oktober vindt de Nederlandse Viooldag 2019 plaats in het Utrechts Conservatorium, Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats. Een dag voor violisten, viooldocenten en muziekliefhebbers. Laat je informeren over deelname aan het Nederlands Vioolconcours 2020, schrijf je in voor masterclasses en workshops en kom genieten van prachtige concerten.

Masterclasses
Stephan Picard (Berlijn, docent van Niek Baar) geeft masterclasses aan violisten van 18-26 jaar. Peter Brunt geeft masterclasses aan violisten van 10-17 jaar. Voor beide masterclasses is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Toelating gebeurt op volgorde van inschrijving, dus wees er op tijd bij!
 
Workshops
Meld je aan voor de workshops authentieke uitvoeringspraktijk van Shunske Sato (artistiek leider Nederlandse Bachvereniging), en laat je informeren over de verplichte nieuwe composities door Maxim Shalygin (Oskar Back), Vanessa Lann (Davina van Wely), Arnold Marinissen (Iordens B) en Trevor Grahl (Iordens A). Speciaal voor Oskar Back kandidaten komen de Performance coaches (Audrey Bolder, Jurjen Alkema en Desiree van Gelderen) vertellen hoe je je het beste op de Performance tijdens de halve finale kan voorbereiden. Of maak je eigen strijkinstrument met Jacob Plooij.
 
Voor docenten
Wieke Karsten geeft een workshop speciaal voor ouders en viooldocenten (gratis voor ESTA leden). En we sluiten de dag af met een concert met Shunske Sato, Stephan Picard, Peter Brunt en anderen.

Terugblik Nederlandse Viooldag 2018

Deelnemers

Deelnemers kunnen zich vanaf 3 juni met het formulier hieronder opgeven voor workshops en masterclasses.
Let op! Toelating tot de masterclasses gebeurt op volgorde van inschrijving. Er is per masterclass plaats voor 4 deelnemers. Er geldt een maximum aantal deelnemers van 20 mensen per workshop. Als de workshop of masterclass is overschreven, zetten we je op een wachtlijst. Inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding. Alle deelnemers krijgen twee vrijkaarten voor familie of vrienden. 
Belangrijk: Je aanmelding is pas definitief als wij de betaling van €10,- hebben ontvangen. Deelname voor ESTA leden en het Domstad Jongstrijkorkest is gratis.
Maak het bedrag over op NL71ABNA0452478286 t.n.v. Stichting Nederlandse Vioolconcoursen, onder vermelding van de naam van de deelnemer.

Bezoekers

Wilt u de masterclasses en concerten als toehoorder bijwonen? Dat kan, kaarten à € 10,- zijn te koop aan de deur (geen PIN, alleen cash), of u kunt kaarten reserveren door een e-mail te sturen naar post@vioolconcoursen.nl

Programma

De roze gemarkeerde programmaonderdelen zijn ook toegankelijk voor bezoekers. Kaarten à €10,- zijn verkrijgbaar aan de kassa (geen PIN, alleen cash) of te reserveren door een e-mail te sturen naar post@vioolconcoursen.nlJe kan je voor verschillende programmaonderdelen opgeven, mits deze niet gelijktijdig plaatsvinden. Voor vragen of informatie kunt u ook een bericht sturen naar post@vioolconcoursen.nl.

Ontvangstbalie en informatiestand

11.00 - 15.00 uur | Entreehal
Bij de ontvangstbalie kunt u terecht voor kaarten, informatie over de Viooldag en het Nederlands Vioolconcours 2020. Ook vindt u hier een informatiestand van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Masterclass door Stephan Picard

11.00 - 12.30 uur | Fentener van Vlissingenzaal
Stephan Picard komt speciaal voor deze dag over uit Berlijn. Hij is de leraar van Niek Baar, die het Nederlands Vioolconcours 2018 won. Vandaag geeft hij masterclasses aan kandidaten in de categorie Oskar Back. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.

Masterclass door Peter Brunt

11.00 - 12.30 uur | Kleine Zaal
Peter Brunt geeft masterclasses aan kandidaten in de categorieën Davina van Wely en Iordens A en B. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.

all of bach vioolproject

Workshop authentieke uitvoeringspraktijk en barokviool door Shunske Sato

11.00 - 12.30 uur | K118
Voor violisten van 10-14 jaar.
Shunske Sato (artistiek leider van de de Nederlandse Bachvereniging) brengt violisten de fijne kneepjes van Bachs solorepertoire bij, zodat je optimaal wordt voorbereid om aan het Nederlands Vioolconcours mee te doen. Hij laat je kennismaken met barokke speeltechnieken en stijlen en je kan op je eigen viool en een barok strijkstok van het NMF deze technieken en stijlen uitproberen. Twee deelnemers aan de workshop krijgen de kans om een deel uit een van de zes suites/partita’s van J.S. Bach voor te spelen. Als je hiervoor in aanmerking wil komen, geef dat dan aan in het opmerkingenveld op het formulier.

Informatiebijeenkomst Oskar Back kandidaten

11.00 - 12.30 uur | K110
Laat je informeren over de verplichte nieuwe compositie door componist Maxim Shalygin (Oskar Back). Speciaal voor Oskar Back kandidaten komen de Performance coaches vertellen hoe je je het beste op de Performance tijdens de halve finale kan voorbereiden. De Performance coaches zijn Audrey Bolder, regisseur; Jurjen Alkema, videodesign; Desiree van Gelderen, lichtdesign. Met medewerking van Ilona Sie Dhian Ho.

Workshop voor ouders en viooldocenten door Wieke Karsten

11.00 - 12.30 uur | K218
Muziek maken is een geweldige, maar ook ietwat vreemde hobby. Alleen al het feit dat er thuis geoefend moet worden, maakt vioolspelen een ander verhaal dan bijvoorbeeld voetballen of zwemmen. Hoe zit het nou precies met dat oefenen? Hoe lang, hoe vaak, op welke manier? Is daar een rol weggelegd voor ouders en hoe spelen docenten hier op in? In deze workshop kan iedere ouder, docent of anderszins betrokkene vragen stellen over studeren, leren, oefenen, focus, discipline, artisticiteit en ga zo maar door. Wieke Karsten zal proberen antwoord te geven op alle vragen, in interactie met de aanwezigen. Gratis voor ESTA-leden.

Workshop strijkstokken maken door Jacob Plooij

11.00 - 12.15 uur | K210
De van oorsprong Australische Jacob Plooij is een violist en kunstenaar met een kleurrijke muzikale achtergrond. Vandaag maakt hij samen met jullie nieuwe bijzondere speelbare strijkstok uit huis- tuin- en keukenafval.
NB: Opgeven is alleen mogelijk voor leden van het Domstad Jongstrijkorkest

Lunchconcert door o.a. het Domstad Jongstrijkorkest

12.30 - 13.15 uur | Fentener van Vlissingenzaal
Lunchconcert door o.a. het Domstad Jongstrijkorkest, o.l.v. Nanette van Amerongen.

Masterclass door Stephan Picard

13.15 - 14.45 uur | Fentener van Vlissingenzaal
Stephan Picard komt speciaal voor deze dag over uit Berlijn. Hij is de leraar van Niek Baar, die het Nederlands Vioolconcours 2018 won. Vandaag geeft masterclasses aan kandidaten in de categorie Oskar Back. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.

Masterclass door Peter Brunt

13.15 - 14.45 uur | Kleine Zaal
Peter Brunt geeft masterclasses aan kandidaten in de categorieën Davina van Wely en Iordens A en B. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek en duren ca. 45 minuten.

Workshop improviseren door Yannick Hiwat en kennismaken met componisten, voor kandidaten Davina van Wely en Iordens A/B

13.15 - 14.45 uur | K110
Yannick Hiwat, de man die viool speelt op het dak van Het Concertgebouw, en natuurlijk ook in de Grote Zaal zelf, geeft een workshop improviseren. Hij laat je ook kennismaken met de componisten van de verplichte nieuwe composities. Dit zijn Vanessa Lann (Davina van Wely), Arnold Marinissen (Iordens B) en Trevor Grahl (Iordens A). Stel ze alle vragen die kan verzinnen. Kortom een middag vol nieuwe muziek en improviseren.

all of bach vioolproject

Workshop authentieke uitvoeringspraktijk en barokviool door Shunske Sato

13.15 - 14.45 uur | K118
Voor violisten van 14-26 jaar.
Shunske Sato brengt violisten de fijne kneepjes van Bachs solorepertoire bij, zodat je optimaal wordt voorbereid om aan het Nederlands Vioolconcours mee te doen. Hij laat je kennismaken met barokke speeltechnieken en stijlen en je kan op je eigen viool en een barok strijkstok van het NMF deze technieken en stijlen uitproberen. Twee deelnemers aan de workshop krijgen de kans om een deel uit een van de zes suites/partita’s van J.S. Bach voor te spelen. Als je hiervoor in aanmerking wil komen, geef dat dan aan in het opmerkingenveld op het formulier.

Workshop muziekinstrumenten maken door Jacob Plooij

13.15 - 14.45 uur | K210
Voor violisten vanaf 6 jaar.
De van oorsprong Australische Jacob Plooij is een violist en kunstenaar met een kleurrijke muzikale achtergrond. Vandaag maakt hij samen met jullie nieuwe bijzondere speelbare instrumenten uit huis- tuin- en keukenafval.
Open voor iedereen

Workshop door Tim Kliphuis

13.15 - 14.45 uur | K330
NB: Alleen voor leden van het Domstad Jongstrijkorkest (je hoeft je niet op te geven)

Informatiebijeenkomst Performance Jury

13.15 - 14.45 uur 
Meer informatie volgt.

Slotconcert

15.00 - 16.00 uur
Concert met Stephan Picard, Shunske Sato, Peter Brunt, Tim Kliphuis, Yannick Hiwat en vele anderen
We sluiten de dag af met een speciaal concert. Het programma wordt later bekendgemaakt.

Praktische informatie

Tijd en locatie
Nederlandse Viooldag 2019
Zondag 13 oktober, 10.30 - 17.00 uur 
Utrechts Conservatorium
Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen,
Mariaplaats 27
3511 LL, Utrecht

Schrijf je hier in.

Kaarten
De Nederlandse Viooldag is toegankelijk voor deelnemers en bezoekers. Kaarten voor deelnemers en bezoekers kosten € 10,-. Aan de deur is pinnen helaas niet mogelijk.
LET OP: Deelname voor ESTA leden en orkestleden van Domstad Jongstrijkorkest is gratis. Alle deelnemers (betalend en gratis) krijgen twee vrijkaarten voor familie of vrienden. 

Contact
Heb je vragen over de Nederlandse Viooldag? Neem dan contact op met het Nederlands Vioolconcours via post@vioolconcoursen.nl

Partners van de Nederlandse Viooldag 2019

Fonds voor Cultuur- participatie

Prins Bernhard Cultuurfonds

HKU Utrechts Conservatorium

ESTA Nederland

NMF

Nederlandse Bachvereniging

Domstad Jongstrijkorkest