Nieuwsoverzicht

Vijf toptalenten schitterden op Lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back

23 oktober 2017

Het lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back op zaterdag 21 oktober (Concertgebouw, Amsterdam) vormde een bijzonder eerbetoon aan de beroemde vioolpedagoog Oskar Back met optredens van voormalig prijswinnaars van het Nationaal Vioolconcours, een korte documentaire over het Nationaal Vioolconcours, een speech van beschermheer Prins Constantijn over het belang van het ontwikkelen van viooltalent zoals vioolpedagoog Oskar Back dat ooit startte, en het Nederlands Vioolconcours dat nu stimuleert. Uit handen van bestuurslid Kees Dijk kreeg Jaring Walta de eerste Oskar  uitgereikt voor zijn grote inzet voor de vioolconcoursen. Er werd vooruitgekeken naar de vioolconcoursen in januari 2018 waarvoor het grootste aantal deelnemers ooit zich heeft aangemeld. Mediapartner NTR nam het lustrumconcert op en zendt het uit op Radio 4 op maandag 23 oktober. Op zondag 29 oktober (na Podium Witteman) wordt het concert uitgezonden op NPO Cultura. 

Lustrumconcert Nederlands Vioolconcours – 50 jaar Oskar Back 
Op zaterdag 21 oktober vond het Lustrumconcert van het Nederlands Vioolconcours plaats: 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tijdens het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw speelden vijf bijzondere prijswinnaars. Sluitstuk deze avond was een bijzonder duet van Vera Beths, die in 1969 de tweede editie won, en hét grote viooltalent Noa Wildschut (16 jaar, winnaar in de categorie Iordens in 2012). Daarnaast werden diverse topstukken uit de vioolliteratuur gespeeld door andere grote prijswinnaars als Simone Lamsma (2003), Rosanne Philippens (2009) en Daniel Rowland (1995). Ook gaf Emma Rhebergen (deelnemer aan het concours in 2016) samen met danseres Vera Goetzee een bijzondere performance.

Uitreiken eerste Oskar aan Jaring Walta
Uit handen van bestuurslid Kees Dijk kreeg vioolpedagoog Jaring Walta een beeldje uitgereikt: De Oskar voor zijn bijdrage aan begeleiden van vele violisten en voor zijn jarenlange inzet voor het vioolconcours. Kees Dijk: "Vele generaties violisten heb jij klaargestoomd om het weerbarstige leven van een uitvoerend kunstenaar vol goede moed aan te vangen! Dat deed je naast je eigen carrière als violist. Eerst in het Concertgebouworkest, toen als concertmeester bij het Overijssels Philharmonisch Orkest en tenslotte jarenlang als concertmeester van het Residentie Orkest. Jij fungeerde vaak als de thermometer van violistisch Nederland. Je wist ook als geen ander wat wel en met name wat niet door je collega pedagogen zou worden geaccepteerd, jij was altijd leading waar het het nieuw te componeren opdracht stuk betrof! Je beijverde je als jurylid, én als bestuurslid voor het vooruit stuwen van het vioolspel in Nederland." 
Jaring Walta was zeer dankbaar voor De Oskar en gaf goede raad en daad waarbij hij het Nederlands Vioolconcours een mooie toekomst toewenste.

Bekijk de foto's (©Foppe Schut) en de film van Moondocs over 50 jaar Oskar Back Concours.

Veel enthousiasme voor eerste editie Nederlandse Viooldag van Nederlands Vioolconcours als start vioolseizoen

25 september 2017

Het vioolseizoen is op zondag 24 september van start gegaan met de eerste Nederlandse Viooldag in het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Een grote groep jong viooltalent nam deel aan de masterclasses van (inter)nationale topviolisten als Philippe Graffin, Vera Beths en Peter Brunt of volgden workshops van Oene van Geel, Diamanda Dramm en Tiziana Pintus. Er werd ook vooruitgekeken naar het lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back op zaterdag 21 oktober (Concertgebouw, Amsterdam) en de Nederlandse Vioolconcoursen in januari 2018. Vanaf 4 januari zullen de voorrondes van de verschillende categorieën plaatsvinden en op zaterdag 20 januari worden de concoursen afgesloten met een spannende finaledag in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Nederlandse Viooldag – 24 september 2017 – Den Haag
Op zondag 24 september 2017 vond in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor het eerst de Nederlandse Viooldag plaats. Tijdens deze dag kon men deelnemen aan masterclasses en workshops, was er een kindervoorstelling over Mozart en een vioolmarkt met vioolbouwers. Ook waren de opdrachtcomponisten aanwezig om hun opdrachtcomposities voor de Nederlandse Vioolconcoursen 2018 toe te lichten en presenteerde het Nationaal Muziekinstrumentenfonds hun speciale collectie violen die men ter plekke mocht uitproberen.

Ruim 150 belangstellenden genieten van eerste editie Nederlandse Viooldag 2017
Er waren workshops van o.a. Jan Willem de Vriend, Oene van Geel, Tiziana Pintus, Diamanda Dramm, masterclasses door Philippe Graffin (18-26 jaar), Vera Beths (14-17 jaar) en Peter Brunt (10-14 jaar). Er was een Luisterquiz en publiek kon verschillende instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) uitproberen. Grote belangstelling was er voor de kindervoorstelling ‘De kleine Mozart’ door Marieke de Bruijn met haar strijkkwartet en de tangoband van Santiago Cimadevilla. Ook was schrijver Cees van den Berg van kinderboek “Lotje Later” aanwezig. Tijdens de dag werd er ook vooruitgeblikt naar de Nederlandse Vioolconcoursen in januari 2018.

Lustrumconcert Nederlands Vioolconcours – 50 jaar Oskar Back
Op zaterdag 21 oktober vindt het Lustrumconcert van het Nederlands Vioolconcours plaats: 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tijdens het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw spelen vijf bijzondere prijswinnaars. Sluitstuk deze avond is een bijzonder duet van Vera Beths, die in 1969 de tweede editie won, en hét grote viooltalent Noa Wildschut (16 jaar, winnaar in de categorie Iordens in 2012). Daarnaast diverse topstukken uit de viooliteratuur, gespeeld door andere grote prijswinnaars als Simone Lamsma, Rosanne Philippens en Daniel Rowland. Ook zal Emma Rhebergen (deelnemer editie Oskar Back 2016) samen met danseres Vera Goetzee haar bijzondere performance laten zien.
Tickets: www.nederlandsvioolconcours.nl/agenda

Nederlands Vioolconcours – 4 tot en met 20 januari 2018 – Utrecht
Van 4 tot en met 20 januari 2018 vindt het Nederlands Vioolconcours plaats, in de categorieën Oskar Back, Davina van Wely, Iordens en Showcase. Viooltalenten van 6 t/m 26 jaar strijden om de felbegeerde prijzen van de vioolconcoursen. De finale is op zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg. Voorrondes in de HKU en het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Utrecht. De concoursen geven jonge violisten de kans om te excelleren en op die manier anderen te inspireren.

FOTO: ©Annelies-van-der-Vegt

De inschrijving voor het Nederlands Vioolconcours is geopend! 

1 september 2017

Het is zover! De inschrijving voor het Nederlands Vioolconcours is geopend. Wees er snel bij, er zijn beperkte plekken beschikbaar! Schrijf je hier in. 

Nederlandse Vioolconcoursen 2018

14 juli 2017

Over enkele weken is het zover, dan start de inschrijving voor de Nederlandse Vioolconcoursen 2018. Vanaf 1 september tot en met 15 oktober kun je je inschrijven via onze vernieuwde site. 

Inschrijven voor de Nederlandse Viooldag

13 juli 2017

Het programma van de Nederlandse Viooldag op zondag 24 september is grotendeels bekend! Kom kijken en luisteren naar de workshops van Jan Willem de Vriend, Oene van Geel, Tiziana Pintus, Diamanda Dramm of geef je op voor de masterclasses door Philippe Graffin (18 - 26 jaar), Vera Beths (14 - 17 jaar) of Peter Brunt (10 - 14 jaar). Doe mee met de NMF-luistertoets of vraag om advies bij de diverse vioolbouwers. En geniet van de kindervoorstelling 'De kleine Mozart' door Marieke de Bruijn met haar kwartet of swing mee met de tangoband van Santiago Cimadevilla. Daarnaast zijn de componisten aanwezig die de opdrachtcomposities hebben geschreven voor het aanstaande Vioolconcours in januari 2018. Zij zullen een toelichting geven op hun stukken en kunnen al je vragen beantwoorden. Bekijk hier het voorlopige blokkenschema en vindt hier het inschrijfformulier.

Opdrachtencomposities Nederlandse Vioolconcoursen 2018

6 juli 2017

De opdrachtcomposities voor de Nederlandse Vioolconcoursen in 2018 zijn klaar! Je kunt ze hier downloaden. De componisten zijn aanwezig tijdens de Nederlandse Viooldag op zondag 24 september en zullen dan hun stuk nader toelichten. Uiteraard heb je de mogelijkheid om die dag al je vragen over het stuk aan ze te stellen.

Start kaartverkoop Lustrumconcert zaterdag 21 oktober 2017

8 juni 2017

De kaartverkoop voor het bijzondere Lustrumconcert (50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back) op zaterdag 21 oktober is gestart via de website van het Concertgebouw. Koop je kaarten hier.  Lees hier meer over het concert.

Nederlandse Viooldag: zondag 24 september 2017

19  mei 2017

Op zondag 24 september vindt de Nederlandse Viooldag plaats in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Een dag voor jong en oud met een bomvol programma met o.a. workshops, optredens, masterclasses, standjes, vioolpedagogiek, horeca en nog veel meer. Ook wordt er vooruitgeblikt naar het concours in januari 2018 en is er gelegenheid om die dag vragen te stellen over het programma aan onder meer de opdrachtcomponisten die aanwezig zullen zijn. Via deze link vind je het hele programma en kun je je inschrijven voor de diverse onderdelen die deze dag zullen plaatsvinden.

Repertoire Het Nederlandse Vioolconcours 2018 bekend

29 maart 2017

Het repertoire voor Het Nederlandse Vioolconcours 2018 is bekend! Via het kopje ‘Concours 2018’ kun je per categorie het repertoire bekijken. De inschrijving start op 1 september a.s.

Data Het Nederlandse Vioolconcours 2018 bekend

22 februari 2017

Van donderdag 4 t/m zondag 14 januari zijn de voorrondes en halve finales van het Nederlandse Vioolconcours 2018. Op zaterdag 20 januari is de finale.

Categorie Iordens weer terug naar twee leeftijdscategorieën

22 februari 2017

Tijdens het aanstaande concours in januari 2018 zal de categorie Iordens, net als in het verleden, weer bestaan uit twee categorieën. Daarnaast zal de leeftijdsgrens worden opgerekt naar 14 jaar. De categorieën zien er als volgt uit:
A: 10 t/m 12 jaar          geboren tussen 21 januari 2005 en 20 januari 2008
B: 13 t/m 14 jaar          geboren tussen 21 januari 2003 en 20 januari 2005

Het Oskar Back Concours bestaat 50 jaar!

10 januari 2017

Op 6 en 8 maart 1967 vond het allereerste Nationaal Vioolconcours Oskar Back plaats. Emmy Verhey werd op 8 maart tot de eerste winnares van dit prestigieuze concours gekroond. Zij werd als winnaar opgevolgd door o.a. Vera Beths, Jaap van Zweden, Sonja van Beek, Daniel Rowland, Liza Ferschtman, Tjeerd Top en Simone Lamsma. Om dit te vieren vindt op zaterdag 21 oktober 2017 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw het speciale lustrumconcert plaats. We hopen dat vele violisten dit heugelijke feit met ons willen vieren die avond!

Residentie Orkest begeleidt finale categorie Oskar Back 2018

10 januari 2017

We zijn zeer verheugd dat het Residentie Orkest op zaterdag 20 januari 2018 de finalisten van de categorie Oskar Back zal begeleiden. Het orkest staat deze avond onder leiding van dirigent Otto Tausk.